Kompanija “Lanaco” otvorila je prvu besplatnu softversku akademiju “ITivity by Lanaco”, na kojoj će narednih devet mjeseci obuku pohađati 32 polaznika, a najbolji će dobiti priliku za posao u toj firmi.

Snježana Kečan (24), studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci, kazala je da je glavni razlog za prijavljivanje što ova akademija uključuje edukaciju i praktičan rad.

“To se ne primjenjuje na mnogim fakultetima u mjeri koja je potrebna”, rekla je ova studentkinja iz Prijedora.

Biljana Vojvodić, pomoćnica ministra nauke i tehnologije RS, kazala je da je održavanje i pokretanje prve softverske akademije veoma značajno.

“Važno je da se kroz formalne i neformalne vidove obuke iškoluje dovoljan broj kvalitetnih IT stručnjaka”, rekla je Vojvodićeva.

Naglasila je da se grad Banjaluka razvija u ozbiljnu softversku sredinu.

“Proteklih godina sami smo obrazovali i proizvodili potrebene kadrove. To je jedini način da dođemo do potrebnih i kvalitetnih kadrova. Univerzitet ni približno ne može da zadovolji naše potrebe”, rekao je Nebojša Ninić, generalni menadžer kompanije “Lanaco”.

Cilj akademije je da polaznicima omogući drugačiji način obrazovanja, kao i da veći broj polaznika zadovolji uslove koji su potrebni da bi se zaposlili u ovoj kompaniji nakon završene obuke.

Aleksandar Crnovčić, menadžer sektora kompanije “Lanaco”, istakao je da se za akademiju prijavilo 400 kandidata, a od njih su izabrana 32 najbolja.

Akademija, čije troškove snosi kompanija “Lanaco”, trajaće do 31. maja naredne godine.

Nezavisne novine