Liturgijskim slavljem te polaganjem vijenaca i odavanjem počasti borcima koji su stradali u odbrani novogradskog dijela opštine Agića brda, obilježen je praznik Preobraženja Gospodnjeg.

Veliki narodni zbor na kojem godinama prisustvuje veliki broj posjetilaca iz Novog Grada, Prijedora, Oštre Luke, Grmeča, Potkozarja, kao i mnogobrojne dijaspore, priređen je povodom ovog značajnog datuma Srpske pravoslavne crkve.

Kako i dolikuje, svaki narodni zbor bude „začinjen“ pjesmom, igrom i dobrom zabavom koju su svojim pjevanjem opravdali popularni pjevač krajiške pjesme Boro Majstorović i najjači ženski vokal krajiške muzike Dajana Vuković.

-Krajiška pjesma je svih nas stub i ona nas drži da hrabro i ponosno stojimo na nogama a da pritom koliko god bilo loše , pjesma nas uveseli i ona nas jedina razume – istakla je Dajana na naše pitanje kako uspjeva održati i napraviti pravi štimung i dovesti atmosferu do pravog usijanja.

Ona je dodala da sa narodnim veseljima nastavlja u Čelincu 27.avgusta, te dan kasnije u Šipovu.

Proslavi Preobraženja Gospodnjeg na Agića brdima prisustvovao je i prvi čovjek Novog Grada, načelnik Miroslav Drljača koji je došao među svoj narod, a zadovoljstvo njegovim dolaskom mnogi su iskazali prilazeći i rukujući se, kako kažu, sa najboljim načelnikom.

Praznik Preobraženja Gospodnjeg na Agića brdima obilježio je i tradicionalni turnir u malom fudbalu koji je pomalo bio verbalan i na granici sukoba između samih igrača i publike, a okupio je svega četiri ekipe: Čolopek, Marini, Ćele i Tifusi (Tisova).

Uz brojne svađe, do titule najboljeg došla je ekipa Ćele koja je pobjedu proslavila pod šatorom kod Bore Majstorovića i Dajane gdje je poznata družina „Mali Raj“ napravila pravi „lom“ i pokazala da im od pjesme i zajedničkog druženja nema ništa važnije.

Tekst i foto – Mladen Karan – www.prijedordanas.com