Da se u brojnim situacijama, bilo onim svakodnevnim tako i onim neuobičajenim, možemo osloniti na policijske službenike Policijske uprave Prijedor dokaz je i slučaj koji se nedavno dogodio u Kostajnici.

Naime, Stanislav Ilić, zaposlen u Policijskoj stanici Kostajnica pronašao je u ovom mjestu novac koji je potom uspješno vraćen vlasniku.

Ovaj policajac koji radi na poslovima kriminalističkog tehničara u pomenutoj stanici, 19.juna je nedaleko od zgrade pošte pronašao određenu svotu novca.

-Vraćao sam se sa pauze i na travi pored trotoara u Svetosavskoj ulici ugledao sam neki smotuljak koji je ličio na novac. Kada sam bliže prišao potvrdile su se moje sumnje a pronađeni novac, pored kojeg nije bilo nikakvih dokumenata, potom sam odnio u Policijsku stanicu Kostajnica gdje radim i predao dežurnom policajcu te mu objasnio o čemu se radi. Predložio sam da se ne govori o kojem iznosu se radi niti o mjestu gdje je pronađen, kako bi se lakše pronašla osoba koja ga je izgubila jer je upoznata sa iznosom i mjestom gdje se to desilo – priča Ilić.

Dodaje da je o svemu obaviješten i zamjenik komandira Željko Škorić koji je otišao na lokalni Radio Kostajnica kako bi se putem radio talasa i njihovog portala obavijestila javnost.

-Čovjek koji je izgubio pomenutu svotu novca je čuo obavijest na radiju i istog dana je došao do Policijske stanice. Kada je s njim utvrđeno gdje je isti izgubljen i o kojem se iznosu radi, našem sugrađaninu smo vratili pronađeni novac – istakao je kostajnički policajac tokom razgovora u prostorijama Policijske uprave Prijedor.

On ističe da mu je drago da se sve riješilo na najbolji mogući način.

-Prvi put mi se dogodilo da sam pronašao izgubljeni novac i nisam imao nikakve dileme da on treba biti vraćen vlasniku. Smatram da nije bitan pronađeni iznos, bitno je da se ono što nije naše vrati onome čije je. Čovjek treba da bude čovjek, da ima obraza. Naročito se to odnosi na nas policijske službenike jer smo, s obzirom na prirodu posla, izloženi sudu javnosti. Porodičan sam čovjek, imam kćerku i trudim se da je naučim pravim ljudskim vrijednostima i osobinama a jedna od glavnih je svakako i poštenje – prokomentarisao je ovaj događaj Stanislav Ilić.

Dodaje da za svoje djelo ne očekuje nikakvu posebnu zahvalnost jer smatra da je uradio nešto što je dužnost svakog poštenog građanina Republike Srpske, a naročito policijskog službenika.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com