I pored mnogih sumnjičavosti u vrijednost Rudar-Prijedora pred početak novog prvenstva Prve lige Republike Srpske, u Janji je pobjedom od 2:1 protiv Podrinja, koje je u proteklom takmičenju bilo drugoplasirano na tabeli stepenicu iznad njega, najavio da njegove ambicije za prvo mjesto imaju osnova.

Ispostavilo se da je i šef stručnog štaba Zlatko Jelisavac, trezveno poslije dva ubjedljiva poraza u posljednjim provjerama na turnirima u Mrkonjić Gradu i Žeravici, s pravom isticao da vjeruje u svoje igrače.

-Argumente za takvu tvrdnju imao sam u činjenici da smo dobro radili tokom pripremnog perioda, ali i u odličnoj atmosferi. Sem toga znao sam da je većina momaka prolazeći kroz iskušenja u prošloj sezoni, kada smo stvarali jedan novi duh i pristup izazovima, pokazala karakter kada je bilo najpotrebnije i kada su ih „otpisivali“ – priča Jelisavac.

Poslije treninga pred odlazak u Semberiju iz svlačionica je „treštala“ muzika, bilo je vidno da su „rudari sa Sane“ željni dokazivanja i da željno iščekuju početak borbe za bodove, koja je nešto drugo od prijateljskih mečeva.

Pokazali su mnoge pozitivne karakteristike.

Prva je što ih nije poremetilo brzo vođstvo domaćina, a da gol nisu primili iz prekida, što se ranije često dešavalo.

– Odmah smo uzvratili nakon primljenog gola. Demir Jakupović je „probio“ i pripremio šansu Ognjenu Jaćimoviću, a i kod našeg izjednačenja njih dvojica su ponovo bili na sceni. Prvi je pogodio stativu, a drugi zatresao mrežu. Imali smo još prilika, ali je i protivnik ugrozio našeg golmana Nemanju Petrovića, koji je bio siguran – nastavlja Jelisavac.

Vraćajući film sa subotnjeg susreta strateg Prijedorčana, kojeg su i brojne porodične obaveze posljednjih dana u velikoj mjeri opustile, kao osnovu za pozitivne rezultate, kako u pojedinačnim utakmicama, tako i u namjeri da se klub dostojno bori za zacrtani cilj, povratak u Premijer ligu BiH, vidi u strpljenju.

Njegovi izabranici su bili sve sigurniji kako je odmicao megdan prvog kola.

– Dominirali smo u prvih 15 minuta drugog poluvremena, od 15. do 25. imalo je Podrinje inicijativu, a potom je finiš pripao nama i drago mi je da je tako bilo protiv kvalitetnog tima, neugodnog na svom terenu. Posebno sam zadovoljan što je Srboljub Jandrić ulaskom donio potrebnu sigurnost u igri i učestvovao u akciji koja je prethodila penalu nad Nemanjom Vejnovićem, koji je ušao pred sam kraj, a Draško Lolić, što nije lako u tim trenucima u sudijskoj nadoknadi bio sa „bijele tačke“ siguran izvođač najstrože kazne. Svoju ulogu odradio je i Stefan Gavranović, što naravno ne znači da nisam nezadovoljan onim igračima koje sam zamijenio. Pristup im je bio za pohvalu – ističe Jelisavac.

Ono što podvlači je da mu je bitan svaki od trenutno 23 fudbalera koje ima na raspolaganju i da su svi oni prvi tim, bez obzira ko započinjao utakmicu.

Na primjeru Lolića, koji je kod Jelisavca dugo bio „džoker“ da bi potom postao jedan od nosilaca igre, uverava da će tako biti i ubuduće, svako će imati svoju šansu.

Najvažnije je da svako vjeruje u pozitivan krajnji ishod bez obzira pri kom rezultatu ušao u igru i koliku imao minutažu, podsjećajući da je bilo „rezervista“ koji su na najvećim takmičenjima znali u ući u 85.minuti i golom donijeti pobjedu i prvo mjesto svom timu u 90.

– Zajedno sa najbližim saradnikom Sašom Keranovićem trudim se da u zavisnosti od toga ko je u datom trenutku najspremniji da odgovori zadacima, sastavljamo ekipu. Svi treba da se zalažu na trenininzima i imaće svoju priliku, uostalom ne samo zbog forme igrača, biće i kartona, a svakako da nam je želja da nas mimoiđu povrede. Prvenstvo će biti teško, svaki protivnik se mora poštovati, a na igračima je da bez obzira na vrijeme provedeno u igri pruže ono što se od njih očekuje. Moguće je da oni koji manje provedu u igri budu korisniji u datom trenutku. I prije svega da svi zajedno vjerujemo u sebe od prvog do posljednjeg minuta utakmice – zaključio je Jelisavac.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com