Tokom proteklog vikenda, na području Policijske uprave Prijedor, policijski službenici realizovali su regionalnu akciju „Pojačana kontrola saobraćaja sa akcentom na kontrolu brzine i učestvovanja u saobraćaju pod uticajem alkohola“.

U toku akcije ukupno je kontrolisano 745 učesnika u saobraćaju, a sankcije su izrečene za 332 učesnika ili 44,96 % kontrolisanih.

Uz novčane kazne, za prekršaje koji su bili pod akcentom pojačane kontrole, izrečene su i zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom u trajanju od 102 mjeseca, kao i 135 kaznenih bodova.

Ukupno je alkotestirano 448 vozača od kojih je 58 vozača ili 12,94% sankcionisano zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola.

Prema 10 vozača, zbog utvrđene koncentracije u organizmu preko 1,5g/kg ili odbijanja alkotestiranja, primjenjena je mjera zadržavanja do otrežnjenja u policijskim stanicama u trajanju do 12 časova.

Vozačima zatečenim pod uticajem alkohola u saobraćaju izrečena je 21 zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima, od čega je 8 zaštitnih mjera u trajanju od 2 mjeseca.

Zbog prekoračenja brzine kretanja vozačima su uručena 162 prekršajna naloga.

Većina prekoračenja dozvoljene brzine kretanja je uočena u zonama naseljenih mjesta, a uz novčanu kaznu za 49 ili 30,24 % vozača izrečena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom.

Zbog prekoračenja brzine preko 30 km/čas sankcionisano je 11 vozača, kojima je izrečena novčana kazna u iznosu od 400 KM i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od dva mjeseca i izricanje dva kaznena boda.

PU Prijedor
Foto – ilustracija