Rudar-Prijedor je u završnog fazi priprema za novo prvenstvo Prve lige Republike Srpske.

Šef stručnog štaba Zlatko Jelisavac sa svojim najbližim saradnikom Sašom Keranovićem, ujedno i koordinatorom rada Omladinskog pogona, uz doprinos trenera golmana Perice Topića, ima sve jasniju sliku oko mogućnosti svojim izabranika.

Na prijedorskom Gradskom stadionu, čiji se glavni teren ovog ljeta renovira, sačuvali su okosnicu sastava, koji je prošle sezone osvojio drugo mjesto u regularnom dijelu takmičenja, a poslije borbi u Ligi za prvaka bio trećeplasirani.

– Nakon prošlogodišnjeg ispadanja iz Premijer lige BiH i situacije da smo na početku priprema za prošlo prvenstvo prvoligaša RS imali samo trojicu igrača pod ugovorom, riješili smo da okrenemo list. Odlučili smo da što je to moguće dugoročnije radimo na stvaranju igračkog kadra, oslanjajući se isključivo na sopstvene snage – priča predsjednik kluba Dalibor Majkić, koji je donedavno bio u ulozi prvog čovjeka Komiteta za hitna pitanja, kao rukovodećeg tijela.

Znaju Prijedorčani da su i odlasci neminovnost.

Još prije kraja prvenstva otišao je Vedran Panić, koji, ipak, naglašava da mu Rudar-Prijedor nije ostao ništa dužan od finansijskih obećanih sredstava, a iz grada podno Kozare otišli su još: Ervin Ćatić, Dušan Milinković, Slaven Kovljen, Nikola Miličević, Mile Popović, David Kuridža, Srđan Malinović, Milenko Malović, Amar Paunović i Haris Harambašić.

– U ovom prelaznom roku pažljivo smo dovodili igrače, kako bi nastavili posao naše vizije ukomponovanja jednog jakog sastava, spremnog za najveće izazove. Došli su Nemanja Pekija, Demir Jakupović, Ranko Dekić i golman Nemanja Petrović, koji su praktično naši igrači, pored Ljubiše Pecelja, Srboljuba Jandrića i Aleksandra Popovića – nastavlja Majkić.

Poslije sjednice Upravnog odbora, održan je i sastanak sa stručnim štabom i prvotimcima, kojima je predočeno da će imati bolje uslove i stimulaciju, ali se u isto vrijeme od njih traži veća ozbiljnost.

Iako su norme i do sada postojale, sada će biti jasniji kriterijumi kako za nagrađivanje za ispoštovane rezultatske zahtjeve, tako i za sancionianje onih, kod kojih ne bude ispoljen maksimalan rad i odricanje kako bi se do njih stiglo.

– Prošle sezone, mada je najvažniji zadatak bio opstanak u ligi, koji bi se obezbjedio plasmanom u „plej-of“, bili smo ravnopravan rival Borcu u trci za prvo mjesto. Stoga nam je prevashodni cilj da naši igrači dokažu kvalitet, a ukoliko tako bude, neće izostati borba za vrh tabele. Svakako da je i na nama, koji vodimo klub da nastavimo da budemo, kao i do sada, angažovani na planu njegove stabilizacije i pratimo ih u zajedničkim ambicijama – ističe Majkić.

Jasno je da nije sve do igrača, iako je njihov učinak mjerljiv sakupljenim bodovima i pozicijom na tabeli.

Samo ako dometi budu na zavidnom nivou, svjesni su svi, neće izostati ni puna podrška sponzora, među kojima je i Grad Prijedor, spreman da pomogne radi što dostojnije njegove prezentacije.

– Izuzetno poštujemo sve svoje protivnike i konkurente za najviši plasan, ali i sebe. Na to nas obavezuje tradicija ovog sportskog kolektiva, koji sljedeće godine navršava devet decenija postojanja i ostvario je brojne uspjehe. Nemamo pravo da, uz razumijevanje želja ostalih, svoje stavljamo posebno ne ispod onih „novokomponovanih“ klubova. Nadamo se da će se sve odlučivati na terenu, gdje bi trebao da bude presudan kvalitet, a vjerujemo u potencijal, u velikoj mjeri, već potvrđen, koji mi u ovom trenutku imamo – zaključio je Majkić.

Tekst i foto arhiva – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com