U organizaciji Udruženja Program Prijedor iz Trenta učenici Poljoprivredno-prehrambene škole iz našeg grada i profesori stručnih predmeta prehrambene struke Irina Tubić i Marko Knežević, boravili su u posjeti Italiji, gdje su prisustvovali obuci za preradu mesa.

Petodnevna posjeta (26.06.-30.06.2017.) za cilj je imala realizaciju konkretnih aktivnosti i jačanje dugogodišnje saradnje između Poljoprivrednog instituta „San Michele“ iz italijanskog grada Trenta i Poljoprivredno-prehrambene škole Prijedor.

-Tokom posjete naši učenici su se upoznali sa tamošnjim lokalnim proizvodima od mesa poput kobasice i pršuta kao i načinima kako se isti plasiraju na lokalno tržište, te procesom usoljavanja mesa. Italijanski proizvodi su prepoznatljivi po velikom kvalitetu, u šta spadaju i proizvodi na koje smo se mi bazirali tokom naše posjete. Zanimljivo je da poseban šmek kobasicama daju začini u koje dodaju između ostalog i biber sa Jamajke, lovorov list, muskatne oraščiće i drugo – rekao je profesor prijedorske škole Marko Knežević.

On je dodao da je posjeta obuhvatila boravak u Poljoprivrednom institutu “San Michele” koji se sastoji iz iIstraživačkog centra, primjene tehnologija i školskog centra.

-Tu smo se upoznali sa njihovim načinima i uslovima rada, organizacionom strukturom, tehničkim pitanjima i mnogim drugim stvarima od značaja za nas i naše prilike. Naša posjeta je obuhvatila i obilazak velikih porodičnih firmi koje se bave procesom prerade mesa, te posjetu različitih poljoprivrednih gazdinstava koja su velika i broje čak i do 3.000 svinja što je za naše uslove veoma veliki broj – istakla je Irina Tubić.

Ona je dodala da im olakšavajuću okolnost predstavljaju već formirane zadruge, koje članovima zadruga omogućavaju različite pogodnosti i lakši put do ostvarivanja svojih potreba.

-Veliku zahvalnost dugujemo našim prijateljima iz Trenta, koji su se pokazali kao pravi domaćini i nesebično su prenijeli svoja znanja i iskustva. Ovom posjetom učvršćeni su naši prijateljski odnosi, a boravak u Italiji je bio od velike koristi, kako našim učenicima tako i nama profesorima – rekao je Knežević.

Regija Trentino spada u pet najrazvijenih regija u Evropi, a dijelom zahvaljujući i činjenici da se u njoj sve zasniva na principu zadrugarstva.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – Marko Knežević