Uživaju i prijedorski ribolovci koji u Sani, ponovo love pastrmku. Primjećeni su riječni rakovi i vidre. Sve to potvrđuje, da je Sana, jedna od najčistijih rijeka na ovim prostorima.

Plotica, mladica, škobalj, klen, štuka i po koji šaran, ovdje najviše čine riblji fond, ali pastrmke u Sani odavno nema. A, onda, prije nekoliko dana, strastveni prijedorski ribolovac Roman Ostojić ulovio ih je desetak. Kaže, iako oplićala, Sana je čista, pa su se i pastrmke vratile.

“U ovih zadnjih dana sam uhvatio desetak mada je to zaista i meni nevjerovatno, ali eto, koristim priliku kada god imam vremena da odem malo gore uz vodu”, kaže ribolovac Roman Ostojić.

Roman kaže, pastrmke se javljaju sve češće i to ne samo pri izvoru, već duž cijelog toka, a pojavili su se i riječni rakovi.

“Ovdje u samom gradu, gdje je nekada bila brana i na Žegeru ispod svakog krupnog kamena vi ćete naći plemenitog raka, što je još jedna dokaz da je Sana izuzetno čista, bukvalno bi mogli da je pijete”, dodaje Ostojić.

Da je Sana čista potvrđuju i vidre, koje ribilovci susreću sve češće. Bogat mrijest, pruža nadu da će se, osim pastrmki, u Sanu možda vratiti i neke druge izgubljene riblje vrste.

RTRS