Prijedorski osnovci slušali su predavanje o izboru budućeg zanimanja. Najviše ih je interesovalo koja diploma vodi do dobro plaćenog posla.

Stefan i Dejan upijali su svaku riječ. Pomno su slušali u prijedorskoj Elektrotehničkoj školi na prezentaciji srednjoškolskih zanimanja. Njima, iako tek sedmacima, ono što su čuli bilo je dovoljno da prelome i odluče šta će da upišu.

“Robotiku, zato što me to oduvijek zanimalo”, kaže Stefan Kostić.

“Siguran sam da će nam to biti potrebno u budućnosti”, dodaje Dejan Radošević.

U kabinetu pored, varioci su uvjeravali osnovce da bi trebalo da izaberu baš taj smjer. I sami priznaju da ih učionica nije baš puna. Ali za to ne mare mnogo. Važnije je ono poslije školovanja.

“Ja bih ih pozvao da idu u varioce, jer je posao dobar, lakše se zarađuje, a može se i u inostranstvo otići”, kaže Miladin Prodan.

Izgleda da su na promociji srednjoškolskih zanimanja u Mašinskoj, Elektrotehničkoj i Poljoprivredno-prehrambenoj školi, najposjećeniji kabineti u kojima se školuju oni čija diploma najlakše vodi preko granice.

“Iskreno, nije me toliko privuklo, jer bih više željela da upišem medicinu”, kaže Valentina Šipka.

“Nisam baš toliko zainteresovana za ove škole, ali mi se dopao lego robot koga sam vidjela u Mašinskoj školi”, rekla je Dražena Šmrkić.

Na pitanje – koji je njen izbor, Dražena odgovara:

“Ja bih više voljela medicinsku školu”.

Ne čude odgovori osnovaca, kažu u Agenciji za ekonomski razvoj grada Prijedora. I oni su ih, danas, pratili u stopu i osluškivali njihove želje. Trebaće im ti podaci, jer podugo pokušavaju da pomire učeničke želje i potrebe tržišta rada.

“Ono što mi možemo da uradimo jeste da toj djeci damo dobru osnovu za život, odnosno, znanja koja se traže. Na kraju je na njima. Vidjećemo kojim će to tokovima ići u budućnosti”, smatra Mišo Reljić iz Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora.

“Ko zna”, kažu u Agenciji. Doskoro je malo ko je znao šta je CNC mašina za obradu materijala ili 3D štampač. Danas, prijedorski učenici na njima uveliko rade.

Uz nove smjerove koji se otvaraju u dogovoru sa poslodavcima ne mora nužno da znači da je jedini izlaz odlazak. Mada je, za sada, najpopularniji izbor.

ATV BL