U Prijedoru je razgovarano o mogućnostima saradnje potkozarskih i privrednika iz Srbije

Razmatrane su sve mogućnosti buduće privredne saradnje ove regije sa Srbijom. Pored prehrambene industrije i turizma, kao najveći resurs Prijedorske regije istaknuta je drvoprerađivačka industrija. Između ostalog, razgovarano je o mogućnosti kreiranja zajedničkog projekta privrednika Srpske i Srbije, s ciljem zajedničkog plasmana proizvoda na inostrana tržišta.

Prijedorski drvoprerađivači ocijenjeni su kao suficitna privredna grana, budući da je količina proizvoda koje izvezu na inostrana tržišta gotovo četiri puta veća od količine uvezenog. Povećanje ulaganja u finalni proizvod jedan je od ciljeva.

– Značajan broj drvoprerađivača već ulaže u finalni proizvod, i očekujemo normalno saradnju sa inostranim partnerima – rekao je drvoprerađivač Ratko Macanović.

Uspostavljanje saradnje prijedorskih drvoprerađivača sa srbijanskim partnerima i zajedničko predstavljanje na inostranom tržištu, bila je glavna tema ovog sastanka.

– Mislim da to daje mogućnosti da se još bolje ta saradnja nastavi, posebno imajući u vidu ugovor o slobodnoj trgovini koju Republika Srbija ima sa raznim državama, a prije svega mislim na Rusiju, Bjelorusiju i Kazahstan – istakao je generalni konzul Republike Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

– Imamo deficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa Srbijom, i svakako u tome vidimo šansu da naše izvozne aktivnosti trebamo u što većoj mjeri povećati – smatra rukovodilac Privredne komore regije Dijana Đaković.

Potencijalna saradnja sa partnerima iz Srbije bila bi dobra podrška prijedorskim drvoprerađivačima, tvrde iz gradske uprave.

– Јa sam danas došao ovdje da podržim takve razgovore, zato što bi to omogućilo razvoj poslovnih odnosa, i širih tržišta od onog koji nudi grad Prijedor – izjavio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Nakon sastanka, delegacije su posjetile nekoliko prijedorskih drvoprerađivačkih preduzeća i uvjerili se u kvalitet proizvodnje.

RTRS