Da bi spriječili prekršaj prosjačenje, pripadnici Policijske uprave Prijedor proveli su akciju pojačane kontrole na ulicama.

Slična akcija biće organizovana i tokom predstojeće turističke sezone da bi na ulicama bilo što manje slučajeva prosjačenja.

Prosjačenje koje se često dovodi u vezu s organizovanim iskorišćavanjem lica sa invaliditetom i maloljetnika, česta je slika na prijedorskimj ulicama. Građani tvrde da je najčešće riječ o organizovanim akcijama prosjačenja lica iz drugih gradova. Najviše brine česta zloupotreba djece.

Građani navode da su svjedočili slučajevima gdje se lica koja prose organizovano dovoze u grad i raspoređuju po ulicama, a zatim se od njih uzima novac koji su uprosili od građana.

Prijedorčani smatraju da ovu pojavu treba suzbiti, a to je posao, kako kažu, za nadležne.

Tokom prošlog mjeseca, pripadnici prijedorske Policijske uprave proveli su akciju pojačane kontrole radi evidentiranja prekršaja prosjačenja. U okviru ove akcije evidentirano je 12 prekršaja, a slična akcija biće provedena i u julu i avgustu.

Dalibor Ivanić, načelnik PU Prijedor, rekao je da policija planirano i represivno djeluje na sprečavanju
organizovanja prosjačenja, što ostvaruje u saradnji sa terenskim kancelarijama za strance. Posebno će ove aktivnosti biti pojačane u vrijeme turističke sezone zbog većeg priliva staranaca i gostiju, naveo je Ivanić.

Tokom policijske akcije utvrđeno je da je među počiniocima najčešće riječ o povratnicima u vršenju sličnih krivičnih djela.

RTRS