Za dopunska prava ratnih vojnih invalida, porodica poginulih i umrlih boraca iz budžeta grada Prijedora prošle godine izdvojeno je 80.000 KM.

Boračka organizacija i Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila više od 50 odsto novca potrošile su za lečenje svojih članova i nabavku lekova, i to čak 47.700 KM. Troškovi školovanja i nabavka udžbenika za decu finansirani su sa 21.190 KM, a za pomoć pri trajnom stambenom zbrinjavanju utrošeno je 8.110 KM. Za troškova sahrane, porodice boračke populacije dobile su 3.000 KM.

Iz prijedorske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila poručuju da je pomoć iz loklane kase od velikog značaja.

Predsednica Organizacije Zdravka Karlica priča da im je dodatni novac najpotrebniji za lečenje članova.

– Veliki broj roditelja poginulih boraca je na lečenju, ali sve je više i žene poginulih i nestalih boraca kojima je potreban novac za lekove. To je realno s obzirom na godine starosti – kaže Karlica.

O tome svedoči i prošlogodišnja raspodela novca, jer je oko 23.570 KM iz budžeta grada utrošeno na lečenje i lekove, dok je za troškove školovanja i nabavku udžbenika otišlo 2.370 KM.

– Ranijih godina novac nam je bio najpotrebniji za školovanje učenika i stipendije, ali sada se to promenilo. Sve je manje školaca i to su sada ljudi kojima je potreban posao. Na Zavodu za zapošljavanje sada ima oko 180 nezaposlenih – ističe Karlica.

U izveštaju Odeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora, koji su na poslednjem zasedanju usvojili odbornici Skupštine, navedeno je da se odluka o dopunskim pravima primenjuje od početka 2006. godine.

– Zbog česte pojave da se u određenim situacijama treba reagovati na pojedinačne zahteve, a koji su vezani za pomoć prilikom lečenja, stambenog zbrinjavanja, školovanja i sličnog, donesena je ova odluka – objasnili su u ovom Odeljenju. Naknada za troškove lečenja i nabavku lekova korisnik može dobiti jednom u toku godine u iznosu do 100 KM.

Iznos pojedinačne pomoći za troškove sahrane je 300 KM.

Ta naknada za osnovno obrazovanje iznosi 70 KM, za srednjoškolsko 100 KM i do 500 KM za visoko obrazovanje, obrazloženo je u izveštaju.

Zaključuju da se pomoć u rešavanju stambenog pitanja u najvećem obimu ostvaruje kroz realizaciju projekta NS RS, a da je prošlogodišnji novac u iznosu od 8.110 KM trošena za popravke stambenih objekata kako bi se sprečilo nastajanje većih oštećenja.

Fond solidarnosti

Prijedorska Organizacija zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila ima svoja dva Fonda solidarnosti.

U jedan korisnici invalidnina uplaćuju po 2 KM, dok se u drugi fond, iz budžeta grada godišnje uplati 15.000 KM.

Iz ovih fonda članovi dobijaju novac za lečenje, ali i za kupovinu knjiga i troškove studiranja.

U ovoj Organizaciji ima oko 900 porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, od čega je oko 400 iz Prijedora.

EuroBlic