Naredne sedmice konačno bi na dnevni red skupštinskog zasjedanja trebalo da stigne Vladina odluka o prodaji akcija Rudnika Ljubija. Odbor za privredu zatražio je od Vlade je da odluku povuče sa dnevnog reda. “Za to nema potrebe”, odgovorila je premijerka. Da su protiv prodaje još jednom su poručili radnici Mitala, na mirnim protestima u Banjaluci.

Šest članova za, uz pet uzdržanih, bilo je dovoljno da skupštinski odbor za privredu od Vlade zatraži da povuče odluku o prodaji akcija Ljubije.

Dušan Berić, predsjednik Odbora za privredu NSRS, je istakao da je Odbor donio zaključak kojim predlaže da vlada povuče odluku. Šta će vlada uraditi, ističe, u njenoj je dobroj volji.

Iz Vlade poručuju da za povlačenjem odluke sa dnevnog reda nema potrebe, jer je riječ o smišljenoj i koordinisanoj politizaciji cijelog slučaja, u kojem svi imaju svoje interese.

“Mi nismo upali u zamku politikanstva, razmišljamo o novim radnim mjestima, o nivou investicija koje mogu da budu realizovane i naravno po onoj cijeni koja je ponuđena kao kupoprodajna. To su tri elementa koja su bila opredjeljujuća”, rekla je Cvijanović i dodala da je suština u tome da poslanici prihvate ili odbiju ponudu prvorangiranog a ne u tome da Vlada povuče tačku.

Premijerka Cvijanović je istakla da bi prodaja Ljubije bila dobra posao za Srpsku i njenu privredu. Ako neko ima neke druge ideje i vizije , kaže Cvijanović, imaće priliku da ih kaže u parlamentu u kome će se na kraju i odlučiti.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, je naglasio da Srpska ne prodaje rudnik Ljubija.

“Mi samo pokušavamo da za manjinske akcije dobijemo određeni iznos koji treba da poboljša likvidnost i pomogne Srpskoj”, ističe Dodik.

Šta o tome misle, malo kasnije pokazali su radnici Mitala na ulicama Banjaluke. Njih oko 600, poslanicima je predalo peticiju, uz popratno pismo, u kojem se protive prodaji akcija kompaniji Izraeli investment grup.

“Našim apelom želimo da pokažemo onima koji odlučuju o našoj sudbini da nećemo sjediti skrštenih ruku i mirno gledati kako uništavaju ono što smo mukotprno gradili i ugrožavaju našu egzistenciju”, naglasio je radnik Mitala Mile Đurić.

Radnici Mitala jasno su iskazali svoj stav kada je riječ o prodaji akcija RŽR Ljubija. U jednom trenutku pridružili su im se i poslanici opozcije.

Ipak, nekoliko trenutaka kasnije radnici su zatražili da napuste kolonu, jer je, kažu, riječ o radničkim protestima. Opozicija je ovim još jednom poručila kako će glasati. Na protestu se nisu pojavili poslanici DNS-a, ali i dalje ističu da su protiv prodaje.

“Јa se u svakom slučaju nadam da će Vlada, kao predlagač, ponovo hladne glave da analizira ovu odluku, u svjetlu i odluke Odbora za privredu i demonstaracija sindikata”, rekla je Spomenka Stevanović iz DNS-a.

U konačnom prebrojavanju presudan će biti svaki glas. Zato se i danas nagađalo kako će ko glasati, a jedan od onih čiji je glas označen kao presudan, Vojin Mitrović, nije se javno izjasnio.

“Јa ću uraditi onako kako je to u interesu naroda Srpske, odnosno u interesu Republike Srpske.”, istakao je Mitrović.

Dok se u skupštinskom holu kalkulisalo, radnici su, udaljeni nekoliko desetina metara, od poslanika tražili da glasaju protiv odluke o prodaji.

“Pozivamo poslanike iz Prijedora, a i iz Cijele Srpske, da dobro razmisle da njihov glas ne odluči da hiljade porodica odvede u bijedu”, rekao je Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata Srpske.

O prodaji Ljubije danas su svi rekli svoje. Konačan epilog ove priče znaćemo naredne sedmice.

RTRS