elektrodistribucija prijedor„VODOVOD“
Prijedorski „Vodovod“ potpisao je ugovor sa Fondom solidarnosti za obnovu Republike Srpske za učešće u vaučer modelu. Na osnovu tog ugovora, svi građani koje je zahvatila poplava, mogu plaćati tekuće račune za utrošenu vodu, kao i dugove iz prethodnog perioda.

Vukašin Šipka, izvršni direktor za ekonomske poslove u ovom preduzeću, rekao je da je u avgustu „Vodovod“ naplatio oko 12.000 KM putem platnih kartica.

– Što se tiče plaćanja utrošene vode po osnovu elektronskih kartica, u toku avgusta je značajan broj građana platio svoje prethodne i tekuće račune. Računi za utrošenu vodu se kreću oko 20 KM mjesečno. Bilo je građana koji su platili svoje zaostale dugove iz prethodnog perioda, čak
je par njih platilo preko 1.000 KM duga – rekao je Šipka.

Dugovanja građana za isporučenu vodu, a riječ je o milionskim ciframa, jedan je od razloga što se „Vodovod“ pridružio brojnim prijedorskim preduzećima koja će vlastite usluge i robu, po vaučer modelu, ponuditi uz pogodnosti i na duži rok plaćanja. Mali procenat naplate od strane građana doveo je do dugovanja „Vodovoda“ prema „Elektrokrajini“ za utrošenu električnu energiju od preko 10 miliona maraka.

– Taj dug smo reprogramirali na rok od 15 godina, sa grejs periodom od jedne godine. Mjesečna rata u idućoj godini će iznositi oko 28.200 KM – dodao je Šipka.

U ovom preduzeću apeluju na građane da redovno plaćaju svoje obaveze za utrošenu vodu.

RJ „ELEKTRODISTRIBUCIJA“ PRIJEDOR
U RJ „Elektrodistribucija“ Prijedor, još uvijek, nije počela naplata struje vaučerima, odnosno izmirenje dugovanja korisnika po osnovu ranijih računa i reprograma.

Rukovodilac RJ „Elektrodistribucija“ Prijedor Dalibor Pavić je rekao da očekuju, tokom sledeće sedmice, da bude instalisan terminal u zgradi „Elektrodistribucije“ Prijedor, te zamolio potrošače za strpljenje prilikom obavljanja ovih aktivnosti.

– Građani će o svemu biti blagovremeno obaviješteni – dodao je Pavić.

Vaučer će se moći koristiti za plaćanje električne energije isključivo u objektu za koji je elektronska kartica izdata. Korisnici mogu ostvariti pravo na plaćanje električne energije putem vaučera najkasnije do 30. juna sljedeće godine.

Naplata će se vršiti u šalter sali prijedorske „Elektrodistribucije“, u Ulici Prote Matije Nenadovića 28.

„KOMUNALNE USLUGE“
„Komunalne usluge“ do sada su naplatile 4.665 KM putem platnih kartica. Dvadeset dvoje građana izmirilo je svoje obaveze prema ovom preduzeću na ovaj način.

Ovim putem obavještavaju se građani koji su dobili elektronsku karticu, da putem vaučera mogu izmiriti svoje obaveze prema „Komunalnim uslugama“, u smislu plaćanja prethodnih i nastalih obaveza. Prijedorske „Komunalne usluge“ su, tokom i poslije katastrofalnih
poplava, obavile veliki posao na čišćenju i uređenju grada. Ovo akcionarsko društvo je na deponiju „Kurevo“, u 709 kamionskih tura, odložilo 6.775 kubnih metara kabastog otpada. Sanitarno je zbrinuto i 4.275 uginulih životinja

Tekst – Kozarski vjesnik
Foto – Aleksandar Drakulić