izbori-2014Za učešće na opštim izborima u oktobru u Prijedoru će se za glasove 86.388 birača nadmetati 35 političkih subjekata, rekao je predsjednik Gradske izborne komisije /GIK/ Prijedor Željko Škondrić.

“U Prijedoru će 35 političkih subjeketa biti birano na 130 redovnih biračkih mjesta, uz tri mobilna tima i na po jednom biračkom mjestu za glasanje u odsustvu i za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima”, rekao je Škondrić Srni.

Na redovnim biračkim mjestima registrovano je 82.290 građana, putem pošte 3.935, za lično glasanje 79 lica, a za glasanje u odsustvu 84 lica.

„Rješenja o imenovanju članova i predsjednika biračkih odbora U biračkim odborima imamo 1.266 lica. Danas distribuišemo rješenja o imenovanju članova i predsednika biračkih odbora. Njihova obuka trajaće od 22. do 24. septembra, a provjeru znanja radi sertifikacije obavićemo 27. septembra“, kazao je Škondrić.

Za razliku od prethodnih izbora kada je lokalna izborna komisija u Prijedoru brojala pet članova, ovo tijelo sada borji sedam članova.

Osim predsjednika Škondrića, GIK Prijedor čine članovi Suada Kolonić, Ivana Šarić, Suzana Stupar, Lazar Gajić, Hasnija Skopljak i Edin Bektić.

Članovi lokalnih izbornih komisija biraju se na mandat od sedam godina. Njihova primanja jednaka su odborničkim naknadama u izbornim ciklusima /maj – novembar svake izborne godine/, a 30 odsto odborničkih naknada izvan izbornih ciklusa.

Skupština grada Prijedora uputila je proljetos novo rješenje o imenovanju predsjednika i članova GIK-a, budući da je prošlogodišnje imenovanje ovog organa osporila Centralna izborna komisija /CIK/ BiH.

Osnovne zamjerke CIK-a bile su da prvobitnim rješenjem nije bila ispoštovana nacionalna struktura predviđena Izbornim zakonom, da komisija mora imati sedam, a ne pet članova i što je jedan od imenovanih članova bio kandidat na izborima.

Odlukom CIK-a BiH iz 2008. godine za Prijedor jeste bilo predviđeno sedam članova lokalne izborne komisije, ali je na zahtjev gradonačelnika Prijedora tadašnji CIK odobrio pet.

Najnovijom odlukom za sve lokalne zajednice koje u biračkim spiskovima imaju više od 50.000 građana traži se sedam članova.

SRNA