U Prijedoru je prikazan dokumentarni film o slučaju generala Novaka Đukića, pod nazivom “Mučni teret podmetnute krivice”. Film govori o istinitim događanjima na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine.

Projekciji filma, pored brojnih Prijedorčana, prisustvovao je i tim za odbranu generala Novaka Đukića i članovi njegove porodice.

Republički centar za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih lica i tim odbrane generala Novaka Đukića, uz podršku Ministarstva odbrane Srbije potpuno su rekonstruisali događaj na Tuzlanskoj kapiji.

Rezultat su naučno i stručno utemeljeni nalazi i mišljenja vještaka iz Češke, Francuske, Izraela, Republike Srpske i Srbije, koji su osporili vještačenje na osnovu kojih je za ratne zločine osuđen general Đukić. To je bio i motiv za ovaj film.

– Ovim filmom i cjelokupnim postupkom želimo da pokažemo najkrupniju stvar koju savjestan čovjek želi da dokaže u svom životu, a to je da dokaže istinu – rekao je Milorad Ivošević, šef tima odbrane generala Đukića.

Prikazivanje filma organizovala je Boračka organizacija Prijedora.

– General Đukić je, kada je bio komadant Generalštaba Vojske Republike Srpske, postao i član Boračke organizacije grada Prijedora, zato nam je zadovoljstvo što je Centar za istraživanje ratnih zločina ponudio Prijedoru da bude domaćin promocije ovog dokumentarnog filma – naveo je Zoran Predojević, predsjednik BORS Prijedor.

Sud BiH osudio je 2014. godine generala Đukića na 20 godina zatvora proglasivši ga krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske, u maju 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topa kalibra 130 milimetara granatira Tuzlu sa Ozrena, pri čemu je poginula 71, a ranjeno 150 osoba.

U međuvremenu, u Višem sudu u Beogradu nekoliko puta je odgađano ročište na kojem bi trebalo da se razmatra zahtjev Ministarstva pravde BiH da se ratifikuje presuda protiv generala Đukića, koji se liječi u Srbiji.

RTRS
Foto – novosti.rs