Na suđenju za zločin počinjen na području Prijedora, svjedok Odbrane Gorana Pejića je ispričao da mu je izvjesni Mile Vrućinić kazao da su se ubistva članova porodice Ećimović desila u njegovoj kući u Tukovima.

Boško Stupar, koji je u ovom predmetu bio i svjedok Tužilaštva BiH, izjavio je da je nakon ubistva porodice Ećimović sreo izvjesnog Mileta Vrućinića, koji je imao kuću u blizini Ećimovića, i pitao ga zašto ne kosi travu oko svoje kuće.

“On je rekao: ‘Boško, u toj kući se desilo ubistvo Ećimovića. Ja nemam volju da tu živim’”, kazao je svjedok, dodavši da je Vrućinić u međuvremenu preminuo.

Pejić je optužen s Miloradom Radakovićem da su 13. juna 1992. godine sa svjedokom S-1 došli u Tukove kod Prijedora, gdje je jedan od optuženih u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović, a u drugoj su obojica pucala i ubila još dva člana iste porodice. Radaković je optužen kao pripadnik rezervnog sastava policije, dok je za Pejića navedeno da je bio u neidentifikovanoj vojnoj ili policijskoj formaciji.

Na ovom ročištu Odbrana Pejića saslušala je i nekadašnje uposlenike Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bahrudina Džamdžića i Ivicu Vlahovića, kojima su predočavane određene službene zabilješke.

Džamdžić je napomenuo da je radio na ispitivanju događaja s područja opštine Prijedor, te da je došao do informacija i činjenica da se desilo ubistvo porodice Ećimović.

Potvrdio je da je sačinio zabilješku iz 2009. godine nakon nekoliko razgovora sa svjedokom S-1, pojasnivši da ga je tada, između ostalog, pitao i za ovaj događaj.

Na pitanje da li ga je pitao u koje doba dana je počinjeno ubistvo, svjedok je odgovorio da “nije detaljisao svaki detalj”, te da se radilo o preliminarnom razgovoru, a ne uzimanju izjave. Dodao je da je bio na licu mjesta sa S-1, te da mu je S-1 kazao da je “čitavo vrijeme bio iza međe i da nije prilazio cesti”.

Džamdžić je istakao da je čuo za nadimke “Ljupče”, “Zemunac” i “Ledeni”, ali da nije ostao do kraja u predmetu da ih sve identifikuje. Dodao je da mu je S-1 rekao da “Ledenog” poznaje iz viđenja, te da je jednom tu osobu vidio na semaforu, nakon čega je registarski broj dao Džamdžiću. Prema Džamdžiću, provjera je vršena u CIPS-u (Sistem zaštite identiteta građana).

Na pitanje da li mu je iko osim S-1 kazao da je “Ledeni” Goran Pejić, svjedok je odgovorio: “Meni to niko nije potvrdio osim zaštićenog svjedoka.” Optuženom Pejiću svjedok je rekao da ga niko, od 1.000 ljudi koje je ispitao tokom rada, nije spomenuo kao svog saborca.

Vlahović je kazao da je, zajedno sa Džamdžićem, razgovarao sa S-1. Naveo je da je Džamdžić pitao S-1 za ubistvo Ećimovića, te da je on odgovorio da je imao “ulogu u tom događaju”, te spomenuo jedan nadimak.

Vlahović je napomenuo i da mu je poznato da je S-1 saznao ko je osoba pod nadimkom “Ledeni”, ali da ne može reći na koji način je to saznao.

Svjedok je naveo da on nije provodio radnju utvrđivanja da li je postojao vojnik s takvim nadimkom, ali da jesu kolege iz Banje Luke. Dodao je da on nije bio na licu mjesta, ni utvrdio u kojoj kući su ubijeni Ećimovići, pojasnivši da je formiran poseban tim iz ureda u Banjoj Luci, koji je nastavio raditi “nakon naših ulaznih informacija”.

Saslušanje još jednog svjedoka Odbrane te svjedočenje Pejića u vlastitu korist zakazani su za 16. maj.

BIRN