Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je održao sastanak sa predstavnicima japanske nevladine organizacije iz Tokija „Ipil–Ipil no Kai“. Gospodin Tošiko Ito i gospodin Suzuki su savjetnici pri ovoj nevladinoj organizaciji.

Ova saradnja je ostvarena preko ambasadora BiH u Japanu, Borislava Marića. Organizacija se bavi humanitarnim donacijama u vidu doniranja stabljika japanske sakura trešnje, vrste koja ima bijelo-roze cvjetove i nema plodove te se koristi za sadnju u parkovima i na pješačkim stazama.

Ova organizacija, takođe, sarađuje sa osnovim školama i ostvaruje donacije u skladu sa potrebama obrazovanja na tom nivou.

Ostvaren je dogovor da se u oktobru ove godine započne realizacija prve faze projekta doniranja japanske sakura trešnje koja će se zasaditi u ulici Vuka Karadžića i to u sekciji 2, na pravcu od autobuske stanice do raskrsnice kod solitera i to na strani ulice gdje se nalazi Nacionalni park „Kozara“.

U toku 2018. godine realizovaće se i druga faza projekta koja podrazumijeva sadnju japanske sakura trešnje, ali na drugoj strani iste ulice. Plan je da se i prijedorski parkovi ukrase sa po nekoliko stabala ove vrste japanske trešnje.

Saradnja sa OŠ „Branko Ćopić“ se takođe otvara sa donacijom dve stabljike japanske sakura trešnje koje će biti posađene u školskom dvorištu.

Sakura ili japanska trešnja (prunus serrulata) jedna je od najcjenjenijih biljaka u Japanu, a njen prefinjen cvijet prijatnog mirisa, simbol je sreće i harmonije. Nježno roze latice na duplim cvjetićima, pojavljuju se prije listanja od aprila do maja. Na proljeće su listovi svetlo zeleni, tokom ljeta zeleniji, a na jesen poprimaju narandžasto-crvenu boju. Sporo raste, a stablo može da dostigne dostigne visinu od 8 do 12 metara i širinu do 5 metara. Odgovara joj sunčani položaj u vrtu i umjereno vlažna zemlja obogaćena supstratom. Može da se sadi pojedinačno kada dolazi do izražaja njena ljepota ili u grupacijama.

Prijedorgrad.org