Odbrana Dragoje Zmijanjca zatražila je od Apelacionog vijeća Suda BiH da ukine prvostepenu presudu kojom je njihov branjenik osuđen na šest godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog na području Prijedora, te da predmet vrati na ponovni postupak.

Predsjedavajući sudija Mirko Božović je kazao da je Odbrana Zmijanjca podnijela žalbu radi povreda odredbi krivičnog postupka, krivičnog zakona, te nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

On je naglasio da je Odbrana zatražila da se ukine presuda i predmet vrati na ponovni postupak, a da je Tužilaštvo zatražilo da se žalba odbije i presuda potvrdi.

Prvostepenom presudom iz novembra 2016. godine, Zmijanjac je proglašen krivim da je u julu 1992. izveo Halila Dedića iz kuće i vodio ga putem dok mu je držao uperenu pušku u leđa, da bi ga onda ubio.

“Ističem da u žalbenom razlogu pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja je sadržana i žalba na odluku kazne, ukoliko Sud smatra da ovaj žalbeni razlog ne stoji”, rekao je advokat Nebojša Pantić, dodavši da ostaje kod žalbenih navoda.

Tužilaštvo je također ostalo pri odgovoru na žalbu te naglasilo kako želi upoznati Vijeće da je otvorilo istragu protiv optužnog radi upućivanja prijetnji osobama koje su svjedočile.

Odbrana je istakla da nije upoznata s otvaranjem istrage, te da to stvara dodatni pritisak na Vijeće.

Božović je napomenuo da su zaprimili službenu zabilješku Tužilaštva BiH ove sadržine, ali da se to sada ne tiče ove žalbe.

Iz zdravstvenih razloga, Zmijanjac nije prisustvovao apelacionoj sjednici.

Apelaciono vijeće će odluku donijeti naknadno.

BIRN