Nakon fizičkog napada na doktoricu Brankicu Galić u Kozarcu kod Prijedora, koju je prekjučer nogom u glavu udario Edin Kevac (40) iz Kozarca, ona je otpuštena iz prijedorske bolnice, nakon čega je otišla na bolovanje.

Doktorica Galić se navodno ne sjeća šta se dešavalo tog dana, a prilikom udarca zadobila je potres mozga.

Prema nezvaničnim informacijama, do incidenta je došlo nakon što je Galić odbila da Edinovoj kćerki napiše uputnicu za dalje liječenje, tražeći da prvo dostavi mišljenje Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a. Međutim, na njegovo insistiranje da ljekari izdaju uputnicu, doktorica je rekla da će je napisati, ali da će sve troškove morati snositi Kevac jer nije ispoštovana procedura.

Njegovoj kćerki tada je naglo pozlilo, te je pala u nesvijest, a ljekari su je unijeli u ordinaciju da joj ukažu pomoć. Kevac je tada nogom razvalio vrata i upao u ordinaciju, te nogom u glavu udario doktoricu, koja je pala i zadobila potres mozga.

Kevac je, s druge strane, nakon napada ustvrdio da je doktorica vrijeđala njegovu kćerku, koju je, navodno, nazvala razmaženim derištem, što je kod njega izazvalo revolt. On nije negirao da je fizički napao doktoricu, a nakon što je priveden i saslušan u policiji, pušten je na slobodu. Protiv njega će banjalučkom Okružnom tužilaštvu biti podnesen izvještaj zbog krivičnog djela napada na službenu osobu u obavljanju službene radnje i oštećenje tuđe stvari.

Direktorica Doma zdravlja Prijedor Slavica Popović jučer je najoštrije osudila ovaj incident, kazavši kako su doktori doživjeli da se moraju braniti od onih kojima pružaju usluge.

– Građani koji imaju pritužbe na naš rad, mogu da nam se obrate u skladu sa zakonskom procedurom, ali ovo nije način rješavanja problema – rekla je Popović, te naglasila da će o svemu biti obaviještena Gradska uprava i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, te da će biti pokrenuta procedura da se u zdravstvene ustanove uvedu mjere obezbjeđenja.

I Udruženje doktora porodične medicine RS-a oštro je osudilo napad na doktoricu Galić, te zatražilo da se hitno razmotri mogućnost izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim bi profesionalci u zdravstvu bili proglašeni službenim licima.

Faktor.ba
Foto – Dom zdravlja Kozarac

Vezane vijesti

NAKON FIZIČKOG NAPADA NA DOKTORKU U KOZARCU: STIŽU OSUDE – VIDEO

CJB PRIJEDOR: PROVALIO U ORDINACIJU I UDARIO DOKTORICU NOGOM U GLAVU