Izložba “Mozaik praksis” autora Dragana Vasića, Ivana Pavića i Olivere Gavrić-Pavić, koja je i nosilac čitavog projekta osmišljenog kao podrška promociji knjige “Mozaik u Srbiji 1950-2015”, otvorena je u Muzeju Kozare u Prijedoru.

Postavku čini 19 mozaika, deset crteža-predložaka za mozaik i sedam printova. Direktor Muzeja Zoran Radonjić je rekao da postavka na veoma ubjedljiv i interesantan način donosi različite poetike više autora.

– Ona je interesantna zato što nam ilustruje i različite pristupe u tehnološkom smislu, od klasičnih i reljefnih mozaika pa do trodimenzionalnih formi, odnosno mozaičkih skulptura – rekao je Radonjić.

Autor knjige i projekta Olivera Gavrić-Pavić je istakla da im je ovo prvi nastup i predstavljanje u Republici Srpskoj.

– Nakon 13 godina rada u grupi “Ametist”, koja se bavila popularizacijom mozaika i ostvarila više od 40 izložbi, usledila je ova knjiga, koja je popisala, kako savremene autore tako i istoriju u koju spadaju i mozaici iz Titovog vremena i počeci sa Milom Milunovićem – kazala je Gavrić-Pavić.

Ona je dodala da svaku promociju prate i predavanja o autorima mozaika.

– Za Prijedor mi je važan Branko Miljuš, koji ima svoj odeljak u knjizi i koji je bio profesor mozaika na Likovnoj akademiji u Beogradu – kazala je Gavrić-Pavić.

Ona je dodala da izložba nije istorijska, ali prikazuje mozaik u cjelokupnoj njegovoj primjeni, kao što su mozaici na podu, u printovima, prenosivi i mozaici prikazani kao slike, reljef i skulpture.

– Iza ovog projekta nastaće jedna publikacija koja će se baviti poetikom samog mozaika – dodala je ona i podsjetila da će izložba biti otvorena do 23. marta.

Glas Srpske
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com