Konferencija o antikorupciji održana je 14.marta u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu sa definisanim ciljevima unapređenja struktura za prevenciju korupcije, definisanja aktivnosti i potrebe za uvođenjima antikorupcijskih zakona.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, bio je predstavnik jedinog grada u Republici Srpskoj koji se predstavio sa izrađenim dokumentom u oblasti antikorupcijea koji je osnova za prevenciju, Planom integriteta.

Plan integriteta Grada Prijedora već je definisan strateškim , odnosno operativnim ciljevima i pojedini projekti koji se nalaze kao polazište realizacije antikorupcijskih aktivnosti su u procesu realizacije, odnosno realizovani.

„Grad Prijedor je pionir u oblasti borbe protiv korupcije“, naglasio je Đaković u svom uvodnom obraćanju, te istakao značaj uvođenja standarda ISO i BFC kao važne početke uređenja sistema i povećanja transparentnosti rada, koji su neophodni kada se govori o smanjenju rizika od korupcije.

Konferencija je definisala preko 20 zaključaka za dalji rad na svim nivoima vlasti, te će se ovi zaključci objaviti javno nakon što ih Agencija za borbu protiv korupciije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) objavi zvanično na web stranici, budući da su moderirali samom konferencijom i aktivno radili na definisanju zaključaka uz učešće svih značajnih aktera u oblasti borbe protiv korupcije.

Grad Prijedor u narednom periodu objaviće sve realizovane projekte iz oblasti prevencije korupcijskih radnji i u skladu sa novim setom zakona, koji su sada još u nacrtu, a odnose se direktno na prevenciju korupcijskih radnji, definisaće dalje smjernice rada te ih objaviti kako bi se građani mnogo bolje upoznali sa svim aktivnostima koje Tim za borbu protiv korupcije provodi.

Učešće na ovoj konferenciji još je jedan pokazatelj dobre prakse Gradske uprave u procesnom pristupu prevenciji korupcije.

Prijedorgrad.org