EH-SOLUTIONS je novoosnovana kompanija, sa sjedištem u Kozaruši-Prijedor, koja se bavi administracijom, prodajom dijelova za pneumatiku i podmazivanje industrijskih mašina, te proizvodnju i montažu metalnih dijelova. Kompanija je podružnica firme Ernst Hausammann & CO.AG s glavnim sjedištem u Zürichu.

Izvoz

– Želja za daljim proširenjem glavnog direktora Daniela Martina Hausammanna navela je na razmišljanje o otvorenju jedne manje filijale u BiH, te da na njeno čelo postavi svog dugogodišnjeg radnika Adnana Menkovića, kazala je Azra Menković, administrativni radnik za kupovinu i prodaju, dodavši da je posjeta Hausammanna i sam proces otvaranja firme prošao bez ikakvih poteškoća.

Matična firma Ernst Hausam-mann & CO.AG u svom vlasništvu ima još tri manje filijale koje se nalaze u Hon Kongu, Švicarskoj i Njemačkoj, a firma EH-SOLUTIONS prostire se na 300 metara kvadratnih.

– Trenutno su u ovoj kompaniji zaposlena tri radnika, od kojih dva rade u samoj proizvodnji, a jedan u administraciji kojeg podučava moja supruga Azra koja je poslana iz Švicarske za obuku radnika. Također, proširenjem poslovanja, planiramo povećati i broj radnika na desetak, kazao je Adnan Menković, direktor ove kompanije.

Dio dijelova za proizvodnju dobivaju iz Švicarske, a ostale za njih rade kompanije iz BiH, a sve proizvode trenutno plasiraju na strano tržište.

Prva isporuka

– Radimo i na samom procesu širenja naših proizvoda na tržište BiH, a u toku je i prva isporuka šprica za lakiranje koje idu za Švicarsku. Naredno što ćemo raditi jeste pištolj za podmazivanje, a najpoznatiji proizvod kompanije je zračni pištolj, kazao je Menković, istakavši da mu je cilj da svi dijelovi budućih proizvoda budu izrađeni u BiH.

Oslobođenje