Na suđenju za zločine počinjene u prijedorskom selu Zecovi, svjedokinja Državnog tužilaštva je rekla da su joj tokom rata ubijena dvojica sinova.

Svjedočeći putem videolinka iz Njemačke, Fehima Bačić je kazala da su u maju 1992. godine u Zecove dolazile naoružane i uniformisane osobe.

“Dolazile su one komšije što će nas pobiti”, rekla je svjedokinja, dodavši da je među njima znala Željka i Radovana Grbića te Boška Grujičića.

Navela je da su njeni sinovi Izet i Ismet zvani Šonja ubijeni 23. jula 1992. godine.

Budući da je tokom saslušanja dolazilo do učestalih prekida videolinka, Sudsko vijeće je kazalo da ih je tehničko osoblje obavijestilo da na ovom ročištu nije moguće nastaviti sa saslušanjem svjedokinje.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992. godine, optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Suđenje će se nastaviti 10. marta.

BIRN