Udruženje Ukrajinaca u Prijedoru osnovano je 2002. godine, pod nazivom “Veselka”, što u prevodu znači “duga”, a 2007. godine mijenja naziv u “Kozak”. Rade na očuvanju i promociji ukrajinskog nacionalnog identiteta i kulture, a u udruženju djeluje veliki broj sekcija, piše Anadolu Agency.

Na područje Prijedora Ukrajinci su se doselili prije više od 120 godina, a da bi što više sačuvali od zaborava jezik, kulturu, običaje, te kulturna bogatstva, odlučili su da osnuju udruženje. Većina Ukrajinaca danas živi u Trnopolju, a imaju veliku crkvu, kancelariju udruženja i dom kulture gdje organizuju brojna druženja.

Štefan Stahnek, predsjednik i kulturni rukovodilac Udruženja “Kozak” kaže za AA da su Ukrajinci veoma pobožna nacija, te da stoga ne čudi što grade veliki broj crkava.

“Ko je bio u Ukrajini mogao je to vidjeti, a mnoge su obojene u plavo, pa smo i mi svoju crkvu obojili u tu boju. Prvi doseljenici su sa sobom donijeli ukrajinsku kulturu, te ljubav prema pjesmi, folkloru i igri. Već tada su se organizovali u udruženja i kulturno-umjetnička društva, a mi i danas njegujemo običaje i ne damo ih zaboravu”, kaže Stahnek.

Ukrajinski jezik u školi u Trnopolju

U školi u Trnopolju djeca imaju fakultativnu nastavu ukrajinskog jezika, koji se izučava dugi niz godina. Bez obzira na nacionalnu pripadnost, djeca koja žele mogu ga učiti u ovoj školi. Djeca dobro vladaju ukrajinskim jezikom i azbukom, pa su veoma ponosna na stečeno znanje.

Udruženje se danas najviše bavi čuvanjem tradicije i prezentovanjem ukrajinske kulture, jezika i običaja. Na raznim manifestacijama sa zadovoljstvom pokazuju sve što znaju i umiju.

Najbrojnija folklorna sekcija

Udruženje je dosad gostovalo u Poljskoj, Grčkoj te u Ukrajini, a snimili su u matičnoj zemlji i dokumentarni film “Tragom korijena”. Osim folklorne sekcije, koja je i najbrojnija, djeluje i pjevačka sekcija, kao i sekcija ukrajinske kuhinje, te ručnih radova. Svugdje gdje nastupaju privlače pažnju šarolikošću nošnji, koje odlikuju jarke boje, živahnošću ukrajinske igre, te veselim tempom ukrajinskih pjesama. Jedna od članica folklorne sekcije je i Mateja Komarnicki.

“Imam deset godina, a folklor igram već pet godina. Dobro znam ukrajinski jezik i najviše volim piroge i to je moje omiljeno ukrajinsko jelo”, kaže Mateja.

Njen drugar, Darko Hrvaćanin, ima sedam godina, kaže da obožava folklor i putovanja te druženja na nastupima.

Ukrajinci slave Nikoljdan

Štefan Stahnek kaže za AA da se kod Ukrajinaca Nikoljdan tradicionalno obilježava u crkvi i ističe da je tada prepuna djece.

“Ukrajinci u Bosni i Hercegovini su grko-katolici i jednim dijelom pravoslavci, a Božić slavimo 7. januara”, kaže Stahnek.

Veliku pažnju udruženje poklanja očuvanju tradicionalne ukrajinske kuhinje, a brojni recepti su do danas očuvani u neizmijenjenom obliku. Najponosniji su na boršč, juhu, koja je tradicionalno jelo Ukrajinaca, a glavni sastojak ovog jela je cikla.

Tekst i foto – Anadolija
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com