U Prijedoru je danas obilježena 23. godišnjica formiranja Sedmog odreda Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Tom prilikom, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je izjavio da je obilježavanje dana ratnih jedinica prilika da se svi zajedno prisjetimo svih onih koji su dali svoje živote za stvaranje Rebulike Srpske.

-Naša dužnost je da se svake godine sjetimo onih junaka koji du položili svoje živote i dali najveću žrtvu za Republiku Srpsku i na taj način im odajemo počast za sve ono što su uradili – rekao je Lukač.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić je istakao da je sudbina htjela da je i on, kao pripadnik Vojske Republike Srpske imao priliku da veliki broj borbenih dejstava izvede sa brigadom specijalne policije kao i da posljednja dejstva u proteklom ratu budu na prostoru Podgrmeča i Prijedora zajedno sa pripadnicma 7.odreda specijalne policije.

-Želim da odam dužnu poštu poginulim pripadnicima odreda policije, da izrazim svoje duboko poštovanje i da istaknem njihov ogroman doprinos koji su dali u stvaranju Republike Srpske jer je to bila jedna od najmobilnijih jedinica koju smo imali na prostoru RS – kazao je Savčić.

Ratni komandant Sedmog odreda Specijalne brigade policija MUP-a Republike Srpske Zlatko Brdar je istakao da se i na ovu godišnjicu formiranja odreda njeni preživjeli priapdnici prisjećaju poginulih drugova njihovih vojničkih vrlina, njihove hrabrosti, lika i djela.

Na 23. godišnjicu formiranja Sedmog odreda pecijalne brigade policija MUP-a Republike Srpske služen je parastos u Crkvi Svete trojice u gradu na Sani, položeni vijenci ispred spomenika „Za krst časni“ svim poginulim prijedorskim borcima te položeni vijenci i prislužene svijeće ispred spomen ploče za sedam poginulih pripadnika odreda u zgradi policije.

Vijence su položili i delegacije CJB Prijedor, odreda Specijalne brigade policije iz Trebinja, Doboja, Foče, Pala i Ilidže, porodice poginulih pripadnika specijalne brigade iz Prijedora kao i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com