Darko Stojanović iz prijedorskog naselja Urije vlasnik je oko 100 egzotičnih ptica i papagaja.

Amadine, zebe i atrilde, raznih sorti i boja, porijeklom iz daleke sjeverne Australije, dio su kolekcije prijedorskog zaljubljenika u egzotične ptice. Fascinantni cvrkuti, šire se dvorištem porodične kuće Stojanović.

Ponekad su i veoma glasne, pretežno kada se njihovim kavezima približe ljudi.

Pravo je iznenađenje otkriti da iza snažnih cvrkuta stoje mala i nježna stvorenja. Raznim bojama okitile su svoje perje, od sive pa do jarko ljubičaste. Stojanović ih kupuje u Srbiji i Mađarskoj. Priča da često sjedne u auto, odveze se do granice sa Mađarskom po neku od ovih ljepotica, i odmah se vraća nazad u Prijedor.

– Pojedine amadine su veoma rijetke na ovim prostorima, a njihove sorte najljepše su od egzotičnih ptica i veoma su popularne u Americi – kaže Stojanović. Cijena ptica je od 15 do 50 KM. Ulažem dosta u ptice, a nešto i prodam, niko se nije od toga obogatio, zadovljan sam kada sam na čistoj nuli – tvrdi on.

Svaki dan izdvoji oko tri sata kako bi svoje ljubimce nahranio i očistio njihove kaveze. Priznaje da su mu velika pomoć i podrška i ostali članovi porodice. Ljubav prema pticama naslijedio je od predaka.

– Moj pokojni djed uzgajao je kanarince i egzotične ptice pa smo ih ja i brat uz njega zavoljeli i ja evo već dvije decenije gajim tu porodičnu tradiciju – kaže Darko.

Budući da su ptice iz toplijih krajeva, ne podnose temperaturu nižu od 10 stepeni. Zagrijavanje prostorije u kojoj su smještene obavezno je u zimskim danima. Međutim, ovo godišnje doba ima i svojih prednosti. Budući da je zimi manje bakterija tada se i legu mali ptići.

– Godišnje imamo oko tri legla, jer se ptice ne smiju puno opteretiti zbog gubitka vitamina, a u svakom leglu bude do šest jaja – priča Stojanović.

Zanimljiv podatak je da se jaja svih sorti ptica stavljaju pod japanske galebiće, koje uzgajivači zovu dadiljama. I mužjaci i ženke dadilja leže na gnijezdu do 14 dana.

Preporučuje svima koji imaju mogućnosti da se bave uzgajanjem ptica. Početnicima, koji nemaju mnogo iskustva, savjetuje da nabave australijske zebe. Za papagaje kaže da su komercijalni i da ih najmlađi mogu sebi priuštiti.

Stojanović, često izlaže egzotične ptice na sajmovima po BiH i susjednim zemljama. Član je prijedorskog Udruženja sitnih životinja „Golub“ i ornitološkog društva koje je nedavno osnovano u Banjaluci. Kaže da nikada nijedna ptica nije pobjegla iz kaveza. Međutim, prisjeća se da je jedna cijeli dan letala po komšiluku, ali kada je izvidjela situaciju sama se vratila u kavez.

Vlasnik je bradate agame

Pored egzotičnih ptica, Stojanović je vlasnik i bradate agame. Stojanović kaže da je cijena ovog guštera iz Australije sa pratećom opremom, oko 100 evra.

U Prijedoru su trenutno samo tri ove tropske životinje. Hladno vrijeme ne podnose pa su najčešće u terarijumu ili uz prsa vlasnika.

EuroBlic