pressrs-nidzoJednogodišnji sin tragično preminule Jelene Trikić, Majke Hrabrost, koja je odbila lečenje tumora na mozgu da bi održala trudnoću i rodila ovog dečaka, postao je pravi mali heroj Ulice Anđe Knežević u prijedorskom naselju Puharska, a ekipi Pressa je pokazao i da ume da “vozi” traktor.

– Voli i da se vozi automobilom, pa makar to bio krug oko naselja. Inače, dobri ljudi se i dalje javljaju, posećuju nas, raspituju se za Nikolu i donose igračke. Međutim, najzanimljivije je to što ga slabo zanimaju te lopte, bicikli, autići, pa i crtaći. Najviše voli da se poigra nekim običnim komadom drveta ili šerpama i kašikama koje nosi po kući i dvorištu… A ume i da zapeva kada mu pustimo neki spot preko interneta – otkriva Nikolin otac Goran, dodajući da je mališa posebno naklonjen bebama.

Svi ga čuvaju

– Gde god koju vidi, odmah prilazi i govori “beba, beba” – prenosi Dunović.
A pošto Nidža još nije stasao za vrtić, osim oca, čuvaju ga tetka Sanja, sestre, baka Veselka i deda Dane Dunović uz redovne posete Jeleninim roditeljima i rodbini u Drvaru.

– Bože ti sačuvaj, pravi je zvrk. Nemiran je, živahan i brz, pa ga jedva stižemo i pratimo. Da kucnem u drvo, napredan je, raspričan i zdrav, a 9. oktobra će, hvala Bogu, napuniti pune dve godine – kaže Nikolina baka Veselka, koja ne skriva da ga komšije obasipaju pažnjom.

– Bio je i ostao naš ljubimac, a posebno otkako je progovorio, ojačao, osovio se na noge i počeo da se igra s našom decom. Sada je veliki, zdrav i snažan dečak. Da ga sada vidi naša hrabra komšinica, bila bi srećna i ponosna. A verovatno ga i vidi, jer ako raj postoji, Jelena je zasigurno u njemu – ističu komšije porodice Dunović.

Za to vreme, ponosni tata Goran koji se priprema za novu školsku godinu u Osnovnoj školi “Majka Knežopoljka” u Knežici kod Dubice, napominje da je nedavno u Jeleninom rodnom Drvaru održana druga promocija humanitarnog zbornika književnih radova “Jelena Trikić – oda životu”.

“Jelena Trikić – oda životu”

– Prva je bila krajem maja u banjalučkom Banskom dvoru. U knjizi su pesme oko 70 autora iz RS, BiH, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Švajcarske, Austrije, Nemačke i Kanade, a priredio ju je naš Radoje Regojević koji je član “Srpskog književnog kluba” iz Ciriha – navodi Dunović.

Inače, pomenuta knjiga, štampana u tiražu od 600 primeraka, po rečima Radoja Regojevića, predstavlja ostavljanje trajnog pisanog traga i otimanje od zaborava ove žene hrabrog i plemenitog srca, dok će sredstva od njene prodaje poslužiti porodici kao pomoć u daljem podizanju malog Nikole.

Podsećamo, Jelena Trikić Dunović (32) je preminula u nedelju, 18. novembra 2012. godine, u Kliničkom centru Banjaluka, a sahranjena je u Drvaru. Od 2007. godine borila se sa teškim oblikom tumora na mozgu. Imala je dva operativna zahvata, a kasnije je lečena zračnom terapijom i citostaticima. Uprkos bolesti i preporukama lekara, odbila je lečenje da bi stekla potomstvo. Povodom 9. januara i proslave i obeležavanja Dana i krsne slave RS Svetog arhiđakona Stefana, posthumno je odlikovana Ordenom krsta milosrđa, a dobila je i druga vredna priznanja.

Prijedor i dalje dužan Jeleni!
I dok u Drvaru časno ime Jelene Trikić nosi i jedno dečje obdanište, Prijedorčani su i dalje ogorčeni i razočarani što lokalno porodilište ili barem ulica u gradu na Sani nisu dobili ime Majke Hrabrost s ciljem afirmacije majčinstva i pozitivnih ljudskih vrednosti.

Iako su pre dve godine ovu inicijativu čitalaca Pressa zdušno podržali članovi Jelenine porodice i brojne lokalne ugledne ličnosti iz oblasti sporta, kulture, crkve, zdravstva, politike, obrazovanja i medija, do sada se niko nije mrdnuo da to realizuje do kraja.

– Eto ideje da ovi naši političari, koji sada u godini izbora uveliko kupuju glasove asfaltiranjem putića, partijskim zapošljavanjem i besplatnom prasetinom pod šatorima, konačno nešto dobro urade kao prvi korak u promociji porodice, a protiv bele kuge i abortusa – ističu Prijedorčani.

Press RS – Bojan Rečević