U Prijedoru, Kozarskoj Dubici, Novom Gradu, Oštroj Luci, Kostajnici i Krupi na Uni tokom prošle godine su se najviše izvodili infrastrukturni projekti na putevima i vodovodnoj mreži.

Grad na Sani je ponosan što je zadržana budžetska stabilnost u vreme ekonomske krize, na izgradnju novog objekta gradske pijace i prelazak Toplane na biomasu.

– Nastavili smo projekat vodosnabdevanja, otvorili novi pružni prelaz i privodimo kraju rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića – kaže gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Dodaje da je u 2017. važno privlačiti investitore i konačno pokrenuti proizvodnju u mesnoj industriji „Impro“, završiti regionalni vodovod Crno vrelo i sistem Tomašička jezera.

Načelnik Kozarske Dubice Radenko Reljić kaže da je deficit budžeta opštine oko milion maraka i da su jedinstveni u RS po ukupnoj zaduženost, čiji je iznos četiri godišnja budžeta opštine. Smanjenjem plate načelnika za 1.500 KM, koja sada iznosi 2.500 KM, ali i plata ostalih funkcionera, uštediće 190.000 KM godišnje i usmeriti na projekte.

– To se prvenstveno odnosi na započete infrastrukturne projekte, nastavak izgradnje izvorišta “Komlenac”, a u planu je uređenje i sanacije centra opštine – kaže Reljić.

Prema oceni načelnika Krupe na Uni Mladena Kljajića, 2016. obeležio je projekat proširenja vodovodne mreže u Donjem Petrovićima, ali taj posao svog prethodnika Gojka Kličkovića, moraće završiti u ovoj godini. Planiran je početak radova na vodovodnom sistemu Lipovi potoci, izgradnja spomen kuće Branku Ćopiću, mini hladnjače i asfaltiranje puteva.

U Kostajnici žele da uštede na primanjima odbornika koje bi trebalo da sa 430 KM umanje na 200 KM. U 2016. godini izgrađena je obaloutvrda u Ulici Ranka Šipke, most na Taviji i prekopano je novo korito.

U 2017. godini planirana je regulacija potoka Tavije, asfaltiranje lokalnih puteva, trotoara u Svetosavskoj ulici i puteva prema selima Kalenderi i Gumnjani kao i dva mosta.

Reorganizacija opštinske uprave zbog novog zakona o lokalnoj samoupravi biće prioritet za Kostajnicu, dok načelnik Oštre Luke Dragan Stanar kaže da za 2017. imaju projekte u infarastrukturi i poljoprivredi.

Bitka sa Hrvatskom

U Novom Gradu tokom 2016. svu snagu su usmerili na diplomatsku bitku sa susednom Hrvatskom koja namerava na Trgovskoj gori, koja je 2.000 metara udaljena od ove opštine, odlaže nuklearni otpad.

Načelnik Novog Grada Miroslav Drljača kaže da je pogubno što je planirana deponija uz izvorište sa kojeg se vodom napajaju Novljani.

Dodaje da će u 2017. godinu razvijati privredu i nastaviti investicija na infrastrukturi u ruralnoj sredini, ali i razvijati sport i kulturu.

EuroBlic