srna-regionalni stambeni programU Prijedoru se oko 700 porodica iz reda izbjeglih i raseljenih lica izjasnilo da želi da im stambeno pitanje bude riješeno u ovom gradu, od kojih 244 nemaju alternativu osim Regionalnog stambenog programa, rekao je danas pomoćnik ministra za izbjegla i raseljena lica Republika Srpska Drago Vuleta.

Nakon razgovora sa gradonačelnikom Prijedora Markom Pavić, kojem je prisustvovao i pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice Nermina DŽepar Garibović, Vuleta je rekao da će stambeno zbrinjavanje raseljenih i izbjeglih lica u BiH biti realizovano u takozvanom “trećem talasu” za šta je predviđeno 14,6 miliona evra.

Na sastanku je bilo riječi o aktivnostima koje lokalne zajednice treba da preduzmu da bi se izvršile sve neophodne pripreme za početak realizacije Regionalnog stambenog programa s ciljem izgradnje stanova u Republici Srpskoj koji bi trebalo da počne u novembru.

Garibovićeva je rekla da će tek nakon kompletiranja dokumentacija biti poznat tačan broj porodica iz reda povratnika, izbjeglica i raseljenih lica, koje imaju pravo na ovakav vid stambenog zbrinjavanja.

Ona je navela da će te stambene jedinice biti u kategoriji socijalnih stanova i da neće moći da se otkupe.

Prema njenim riječima, lokalne zajednice su obavezne da do početka septembra resornim enitetskim ministarstvima dostave neophodnu dokumentaciju.

Pavić je rekao da je ova lokalna zajednica kandidovala četiri lokacije u gradu za izgradnju 105 stambenih jedinica za šta bi trebalo da bude izdvojeno osam miliona KM.

On kaže da će na ovaj način biti riješeno stambeno pitanja porodice iz reda izbjeglih i raseljenih, čiji je socijalni status težak.

“Grad Prijedor se odavno izjasnio da želi punu integraciju građana, a ne podjelu na domicilne, povratnike, izbjeglice i raseljene i ovim programom ćemo, dobrim dijelom, ostvariti svoj cilj”, rekao je Pavić.

SRNA