ponocka-ravska-1U crkvi Svetog Ivana Krstitelja u Gornjoj Ravskoj nadomak Prijedora sinoć je tradicionalno služena misa ponoćka koju je predvodio lokalni župnik Ilija Piličić.

U svojoj besjedi on je čestitao svim župljanima veliki praznik Božić sa željom da ga proslave u miru, veselju i porodičnom okruženju.

-Neka Vam Božić donese radost. Radujmo se Gospodinu jer nam se Spasitelj rodio, donio mir i dobro – poručio je Piličić i dodao da je ovo Božić, praznik koji je svima potreban kako bi nas zbližio jedne sa drugima.

Ni niske temperature nisu bile prepreka brojnim mještanima da se okupe na zajedničkoj molitvi rođenja Hristovog i da pravu ljudsku riječ podijele jedni sa drugima.

ponocka-ravska-2Udaljenost nije spriječila mnoge iz dijaspore da dođu na svoja rodna ognjišta.

Među njima je i Draženko Jurić iz Zagreba koji je u izjavi za naš portal rekao da proslava Badnjeg dana i večeri a i samog Božića predstavlja porodično okupljanje koje on zajedno sa svojim najmilijima proslavlja skoro svake godina na rodnom ognjištu u svojoj Ravskoj.

Slično nam govori i Dragan Jurić iz Ivanić Grada koji je došao u Ravsku kod svog oca na proslavu Božića jer kako ističe slavlje Hristovog rođenja je jedna velika svetkovina i naše najblagoslovenije što imamo.

Kod Dule Delića, iako su ga godine “pritisle”, želja za rodnom Ravskom postaje sve veća pa je i ovaj Božić “morao” biti ovdje.

ponocka-ravska-3Svaku svetkovinu sa radošću proslavlja u rodnom kraju.

-Božić je Isusovo porođenje i slavimo ga sa radošću. To je nešto neopisivo – zaključio je Delić.

Nakon svete mise ponoćke upriličen je i vatromet ispred crkve koji je oduševio sve vjernike.

Tekst i foto – Mladen Karan/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

ponocka-ravska-4 ponocka-ravska-6 ponocka-ravska-7 ponocka-ravska-8 ponocka-ravska-9 ponocka-ravska-10 ponocka-ravska-11 ponocka-ravska-12 ponocka-ravska-13 ponocka-ravska-14 ponocka-ravska-15 ponocka-ravska-5