tars-skupstina-prijedor-1U Prijedoru je proteklog vikenda održana redovna Skupština Tekvondo asocijacije Republike Srpske.

-Došlo je do određenih pomaka ka stvaranju Tekvondo saveza BiH. Bošnjački klubovi su se ove godine 11.decembra ujedinili u bošnjački savez, potrebno je da to učini i hrvatski, a nakon stvaranja saveza na nivou Federacije BiH, uslijedće sa Tekvondo asocijacijom Republike Srpske objedinjavanje u „krovni“ savez. Potom će predstojatii pravne promjene statusa, na kraju i dopisi prema Olimpijskom komitetu i Evropskoj tekvondo uniji. Što se tiče Republike Srpske, nadamo se da će biti otklonjene određene zakonske prepreke, čime bi naša asocijacija potpuno ravnopravno pristupila tom savezu – istakao je Svjetlan Vujadinović, predsjednik TARS, govoreći o trenutnom stanju u ovom sportu u RS i BiH

Skupu je predsjedavao predsjednik Skupštine Stevica Dronjak (TKD „Spartak“, Prijedor), kojem je prethodno uručeno prigodno priznanje-zahvalnica za dvije decenije rada i doprinosa u unapređenju i razvoju tekvondoa u RS.

tars-skupstina-prijedor-4Na Skupštini je bilo prisutno 13 od 17 delegata saziva.

U bogatom dnevnom redu, o mnogim tačkama diskutovalo se iscrpno, kako bi se iznašla najbolja rješenja i otklonili određeni problemi.

Sa zadovoljstvom je, poslije nedoumica jednog od osnivača asocijacije Svetozara Neretljaka, trenera TKD „Guber“, kluba kažnjenog zbog nastupa na takmičenjima u FBiH, konstatovano da će se i borci iz Srebrenice, poštujući donešene odluke, do definisanja statusa na bh.nivou, ponašati kao i ostali klubovi.

Sugerisali su im to treneri Aleksandar Bestić (TKD „Sokol“, Bijeljina) i Igor Đukanović (TKD „Kozara“ Prijedor).

-Na polaganju za majstorska zvanja, u Derventi, od 31 prijavljenog kandidata, 29 je ispunilo kriterijume ispitne komisije. Vjerujemo da će ih sljedeće godine biti još više – rekao je generalni sekretar TARS Goran Teofilović, podnoseći izvještaj o majstorskim polaganjima.

tars-skupstina-prijedor-2Maja Stojković, predsjednik Sudijske organizacije, izvjestila je prisutne o seminaru za polaganja za viša sudijska zvanja.

Od 14 prijavljenih odazvalo se 11, a svi su imali 51 odsto i više bodova, nakon teorijske i praktične provjere.

Od ukupno 15 sudija, Anja Stojković, nosilac „trećeg dana“ stekla je uslove za polaganje za višu klasu.

Povratnik iz Njemačke Pero Sikimić iznio je činjenice vezane za osnivanje novog kluba, s obzirom na određene prepreke u Opštinskom sudu Bijeljina, polije obraćanja Ministarstvu za porodicu, omladinu i sport Vlade Republike Srpske, a izvjesno je da će biti dobrodošao kada se regulišu sve formalnosti oko registracije.

Bilo je određenih primedbi, a najviše ih je imao prvi čovjek TKD „Ljubija“ Prijedor, Veso Arežina, vezanih za strategiju razvoja tekvondoa, kako za povećanje kotizacije klubova (ostala je na godišnjem nivou 200 maraka), tako i visinu nagrada na prvenstvu Republike Srpske, jer će, uz ekipno najuspješnije klubove, biti novčano stimulisani i najbolji senior i seniorka, odnosno junior i juniorka u „A“ klasi.

tars-skupstina-prijedor-3Tu je i bila tema vezana za skromna novčana sredtsva, kojim raspolaže asocijacija, ali svakako sva su usmjerena ka podizanju kvaliteta.

U TARS je vraćen TKD „Brčko“, ispred kojeg je Ljubomir Stančić najavio za 28.avgust 2017.godine organizaciju turnira „Brčko open“, uvrštenog u kalendar takmičenja, usvojen od strane delegata Skupštine.

Za porptarola imenovan je Dušan Repija, urednik sportske redakcije Glasa Srpske.

On je obećao da će učiniti sve kako bi pomogao TARS u aktivnostima vezanim za status, kao i medijsku afirmaciju dostignuća takmičara iz Republike Srpske.

Za očekivati je da će ih u budućnosti biti znatno više.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com