ilustracija-snizenje-1Dok su velika praznična sniženja u evropskim metropolama uveliko u toku, kod nas takvih sniženja još nema ili su ona veoma tanka.

“Naši trgovci nisu navikli na takva sniženja i ne shvataju da je to dobar način zarade, oni kažu da nisu još osjetili dobar efekat tih sniženja”, rekao je Slaviša Kajkut, generalni sekretar Udruženja građana “Rekacija” Banjaluka.

Dodao je da građani odlaze preko granice u novogodišnju kupovinu, jer sniženja tamo traju mjesec i po dana dostižući čak i 90 odsto.

Branka T., Banjalučanka, kaže da će ići u šoping turu u Grac jer kod nas nema sniženja, a tamo može da kupi djeci mnogo garderobe na popustu.

Murisa Marić, direktorica Udruženja građana DON Prijedor, kaže da smo mi još daleko od toga da možemo pratiti sniženja koja se dešavaju u samom našem okruženju.

ilustracija-snizenje-2“Naši trgovci se služe i obmanjujućom propagandom u kojoj nas samo privuku u radnju sa niskim sniženjima od 20, 30, pa i 50 odsto, a tamo imamo dva artikla koja su snižena 50 ili mali broj tih od 20 odsto”, rekla je Marićeva.

Ona je rekla i da je ovo mjesec darivanja kada su najveća sniženja i da je to trend koji traje godinama unazad sem u našoj zemlji.

“Puno veći i brži obrt novca će biti ako imamo ta sniženja i naviknemo ljude da se u tim radnjama dešavaju sniženja”, dodala je Marićeva.

Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka, kaže da ne vjeruje da će biti nekih velikih značajnih sniženja što se namirnica tiče.

“Razlog je što su ovi veliki centri iscrpili mogućnost dobijanja minimalnih cijena od proizvođača i uvoznika, tako da neko značajno pojeftinjenje ne očekujem, možda nekih par artikala da se spusti radi toga da se privuče masa”, rekao je Marjanović.

On je dodao da sumnja u pojeftinjenje u malim trgovinama, možda nešto simbolično u vidu paketića.

Nezavisne novine
Foto – ilustracija