nansen freestyle foto (11)Međunarodno takmičenje u break dance-u i hip-hop-u, organizovali su Nansen dijalog centar Prijedor i plesna grupe Different Style Crew iz Prijedora 16.8.2014. godine u Ljetnoj bašti Prijedor.

Više od 100 plesača iz Njemačke, Italije, Austrije, Slovenije, Srbije, Hrvatske, i iz šest gradova Bosne i Hercegovine (Prijedor, Bihać, Sanski Most, Banja Luka, Zenica, Sarajevo) takmičilo se za titulu najboljeg u tri kategorije:
Breaking 2vs2 – pobjednici Entoni Radman i Filip Mauzner
Hip hop new style – pobjednica Arijana Cajević
Battle 7 to smoke – pobjednik Vid Vidmar (BBoy Vision).

Prije samog takmičenja održane su radionice sa sudijama Bboy Wish (Students Of Rhythm) (Srb), Bboy Naki (Yugoslavian Bboys) (Slo) – učesnik Red Bull Eastern EU final, Mas O Menos (Hrv / Aus), Mas O Menos (Hrv) i Melanie MalikeAcorlor/ Kodokan (BiH).

nansen freestyle foto (1)U intervjuima sa učesnicima i sudijama istaknuto je da break dance treba da bude najvažnija sporedna stvar u životu plesača, ali da ne smije biti jedina.

Ovim festivalom se želi podstaći učesnike, od kojih je veliki broj i mlađih od 15 godina, da se prvenstveno posvete školi, a plesu posvete slobodno vrijeme i uživaju u njemu.

Za muziku i dobru atmosferu na ovom događaju bio je zadužen DJ Tzek (Hrv), kao i Dijana Tepšić (BiH), koja je bila voditeljica/host takmičenja.

Festival je posjetio veliki broj gledalaca pozdravljajući organizovanje nekih novih aktivnosti kojim se pomoviše urbana kultura.

Ova aktivnost organizovana je u okviru projektne linije “Dani dijaspore – Otvorena vrata Prijedora” 2014. koju NDC Prijedor organizuje s ciljem poboljšanja inter-etničke komunikacije i saradnje lokalnog stanovništva i dijaspore, kao i jačanja kapaciteta lokalnih zajednica za rad sa dijasporom.

NDC Prijedor je projekat finansijski podržan od strane Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Tekst – NDC Prijedor
Foto – Aleksandar Drakulić
nansen freestyle foto (2) nansen freestyle foto (3) nansen freestyle foto (4) nansen freestyle foto (5) nansen freestyle foto (6) nansen freestyle foto (7) nansen freestyle foto (8) nansen freestyle foto (9) nansen freestyle foto (10) nansen freestyle foto (12) nansen freestyle foto (13) nansen freestyle foto (14) nansen freestyle foto (15) nansen freestyle foto (16) nansen freestyle foto (17) nansen freestyle foto (18) nansen freestyle foto (19) nansen freestyle foto (20) nansen freestyle foto (21)