cjbpd-pres-decembarNa jučerašnjoj pres konferenciji načelnik Centra javne bezbjednosti Prijedor Dalibor Ivanić je stanje na području Centra ocijenio kao stabilno i dobro.

U toku mjeseca novembra evidentirano je ukupno 75 krivičnih djela ili 11,8% manje nego u istom periodu prošle godine.

Po nepoznatom počiniocu izvršeno je 31 krivično djelo, dok je rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu 68,8% (17% više u odnosu na isti period prošle godine). Ukupna rasvijetljenost krivičnih djela je 86,8%.

CJB Prijedor je u novembru mjesecu nadležnom tužilaštvu podnio izvještaj protiv 63 lica.

Od krivičnih djela iz oblasti protiv života i tijela, u novembru mjesecu, evidentirano je 6 krivičnih djela, od čega 3 teške tjelesne povrede, 2 lake tjelesne povrede i jedno krivično djelo učestvovanje u tuči. Sva krivična djela su po poznatom izvršiocu.

Načelnik je istakao da je između ostalog, iz oblasti krivičnih djela protiv imovine, izvršeno i jedno krivično djelo razbojništva koje je rasvijetljeno, a rasvijetljeno je i jedno krivično djelo razbojništva koje je počinjeno u aprilu mjesecu ove godine.

U toku novembra mjeseca nije bilo evidentiranih krivičnih djela koja se odnose na vozila. Aktivnostima policijskih službenika pronađeno je vozilo Audi A8 koje je bilo predmet INTERPOL potraga.

Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirana su dva krivična djela i tri prekršaja. Izvršena su tri oduzimanja opojnih droga i to 43,92 grama heroina i 8,58 grama marihuane.

Na konferenciji su istaknuti i rezultati aktivnosti sprovedenih akcija, gdje je nastavkom realizacije akcije „Tabako“ oduzeto još 200 kg rezanog duvana.

Iz oblasti javnog reda i mira evidentirano je 38 prekršaja, dok narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.

Načelnik Centra Dalibor Ivanić apelovao je na građane kada je u pitanju upotreba pirotehničkih sredstava, da se ista ne koriste u zatvorenim prostorijama, u prostorijama gdje se okuplja veći broj lica i na način kojim se izaziva uznemirenost građana. Za upotrebu pirotehničkih sredstava protivno zakonskim odredbama predviđene su novčane kazne u iznosu od 300 KM do 900 KM.

Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja u novembru mjesecu evidentirana su 2.774 prekršaja i 57 saobraćajnih nezgoda, što je za 17,4% manje saobraćajnih nezgoda u odnosu na isti period prošle godine. U toku novembra mjeseca nije bilo evidentiranih nezgoda sa smrtno stradalim licima.

Načelnik je istakao da je na području CJB Prijedor za 11 mjeseci evidentirano 8 saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima, dok je taj broj za isti period prošle godine iznosio 14. Broj saobraćajnih nezgoda sa teškim tjelesnim povredama je u padu za 71,4%.

Iz saobraćaja je isključen 281 vozač, od čega 233 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola a 47 vozača je isključeno zbog upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita.

Načelnik Centra Dalibor Ivanić je istakao da je od 15.novembra obavezna upotreba zimske opreme te je apelovao na građane da se pridržavaju zakonskih propisa koji se odnose na obavezno posjedovanje zimske opreme.

On je i ovom prilikom pozvao građane da izvrše zamjenu oružnih listova kojima je istekao rok važenja.

CJB Prijedor