osnivanje-zadruge-kooperativa-1Na Mrakovici je danas održana osnivačka skupština Zemljoradničke zadruge “Kooperativa Prijedor”.

Zadruga je osnovana uz tehničku pomoć Odjeljenja za privredu i poljoprivredu – Odsjeka za unapređenje poljoprivrede grada Prijedora, Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD i Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede šumarstva Republike Srpske-Područna jedinica Prijedor.

Predstavnik ovog ministarstva iz oblasti zadrugarstva i savjetodavstva Drena Đukić istakla je da zbog geografskog položaja i klimatskih uslova grad Prijedor ima veliki razvojni potencijal u sektoru voćarstva.

“Prijedorski voćari prepoznali su značaj zadrugarstva i da tako udruženi mogu bolje ostvariti svoje ciljeve i, zajednički nastupajući na tržištu, riješiti svoje probleme, prije svega, skladištenja i plasmana voća”, navela je Đukićeva.

osnivanje-zadruge-kooperativa-2Ona je dodala da resorno ministarstvo pruža značajnu podršku osnivanju i razvoju zadrugarstva koje je prošlo kroz period tranzicije i da ljudi i dalje putem tih udruženja zadovoljavaju svoje potrebe i koriste pogodnosti podsticaja.

Za predsjednika novoosnovane ZZ “Kooperativa Prijedor” izabran je Radivoj Vujković iz sela Babići koji se voćarstvom bavi od 2003. godine i ima oko pet hektara pod voćem.

“Desetak posljednjih godina grad Prijedor i Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano ulažu određena sredstva u podizanje novih zasada voćnjaka i na području grada ima dosta novih zasada, a sada smo došli u situaciju da ti voćnjaci rađaju i daju solidan rod i otvorio se problem plasmana i skladištenja tog voća”, istakao je Vujković.

On je dodao da je novoformiranoj zadruzi i budućim zadrugarima cilj efikasnije pozicioniranje na tržištu kroz nove brendirane servise i proizvode, čime će se osigurati konkurentnost malih proizvođača/zadrugara i kooperanata kao nosilaca ruralnog razvoja u gradu Prijedoru.

osnivanje-zadruge-kooperativa-4Načelnik gradskog Odjeljenja za privredu Zinajda Hošić istakla je da je ovo prva zadruga na području Prijedora u oblasti voćarstva i da je grad odavno prepoznao strateški značaj poljoprivrede i dao punu podršku njenom formiranju.

“Pravilnikom o podsticajima predviđen je podsticaj i voćarske proizvodnje i to kako postojeće, tako i podizanje novih voćnjaka, te će u narednom periodu biti podržan i zajednički nastup voćara udruženih u ovu zadrugu”, navela je Hošićeva.

Na području Prijedora postoji stotinjak voćara koji bi u narednom periodu mogli postati i članovi novoformirane ZZ “Kooperativa Prijedor”.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Video – RTV Prijedor

osnivanje-zadruge-kooperativa-5 osnivanje-zadruge-kooperativa-6 osnivanje-zadruge-kooperativa-3