rtrs-problem-sa-ilegalnim-prevoznicimaPrijedor je jedan od gradova Srpske koji su gotovo u potpunosti pokriveni gradskim i prigradskim autobuskim linijama.

Međutim, prevoznici u ovom gradu suočeni su s problemima.

Problem registrovanim prevoznicima predstavljaju ilegalni, koji putnike prevoze po manjim cijenama, kao i nelojalna konkurencija na međuentitetskim i međunarodnim linijama.

Sve to utiče na smanjenje broja putnika i kvalitet usluge, a u krajnjem slučaju može da dovede i do ukidanja određenih autobuskih linija.

Prijedorčani su uglavnom zadovoljni organizacijom gradskog saobraćaja.

Nevena Mrđa iz Ljeskara kaže da je zadovoljna, da linija ima dosta.

– Zadovoljan sam u suštini, vrlo često idu autobusi na mojoj relaciji. Ali cijene bi mogle biti malo niže, ističe Mladen Savić iz Petrovog Gaja.

I Dosta Kos iz Lamovite navodi da je sve u redu. Za nju ni cijene karata nisu visoke.

Na teritoriji Prijedora saobraćaju četiri gradske linije, a gotovo sva prigradska naselja pokrivena su redovnim linijama.

Međutim, iako je prevoz na svim linijama redovan, a cijena karte pristupačna, prevoznici su suočeni s problemom.

Kako kažu prijedorski prevoznici, iz godine u godinu sve je manje putnika.

Јedan od glavnih razloga za smanjenje broja putnika jesu ilegalni prevoznici. Do sada je protiv njih pokrenuto nekoliko akcija.

Mićo Rokvić iz “Autotransporta” ističe da je bilo više pokušaja ali da nakon nekog vremena sve utihne, i nelegalni prevoznici se vrate svojim aktivnostima.

– Mislim da je glavni način da se to riješi pojačan inspekcijski nadzor, kaže Rokvić.

Prijedorski prevoznici suočeni su i s nelojalnom konkurencijom prevoznika na međuentitetskim i međunarodnim linijama, koji putnike primaju na neprijavljenim stajalištima i na taj način izbjegavaju plaćanje takse.

RTRS