atv-rudnik-ljubija-prodaja-160 prema 53 miliona. “Izrael investment grup” očigledno je pobjedio u trci za kupovinu akcija rudnika željezne rude “Ljubija”. Ponude ATV-u ekskluzivno otkriva vlasnik izraelske firme koji tvrdi da je ponovo Vladi dostavio bolju cifru od “Arselor Mitala” – i to sedam milona više nego prošli put.

“Mitalu” na kraju nije pomoglo ni to što su ponudu podebljali za čak 24 i po miliona maraka.

“Danas smo imali sastanak sa gospodinom Đokićem, izmjenili mišljenja. Vlada sad razmatra ove dvije ponude sa svim elementima. Nadam se da ih Vlada razmatra takođe na transparentan i demokratski način”‚rekao je Evgenij Zotov, vlasnik Izrael investment grupe.

Zotov kaže da nudi i dodatnih 60 miliona koje bi uložio u “Ljubiju” u naredne tri godine, plus 300 novih radnih mjesta. Kaže da isti broj radnika i istu cifru za ulaganje nudi i “Mital” ali za period od deset godina. U Vladi su ponude, tvrdi Zotov, otvorene u julu ove godine ali ministri još nisu razmatrali odluku o prodaji. Direktor “Arselor Mitala” Prijedor bez komentara. Ni Petar Đokić nije puno riječitiji.

atv-rudnik-ljubija-prodaja-2“Ne bih mogao dati nikakvu izjavu. Prijedlog tek treba pripremiti za Vladu kada se dodatno obradi njihova ponuda”, rekao je Petar Đokić, ministar industrije u Vladi RS.

Priča o kupcima “Ljubije” mjesecima se krčka u Vladi Srpske. Nakon što je, na inicijativu DNS-a, odluka o prodaji povučena iz Skupštine data je šansa onome ko ponudi više. Na odluku Vlade čeka se od jula. Zotov tvrdi da zna u čemu je problem.

“Jedan čovjek ne želi da rudnik ‘Ljubija’ radi. Ne želi da 300 novih ljudi bude zaposleno. To je gospodin Pavić, on blokira zbog nekih svojih moralnih razloga”, rekao je Zotov.

Marko Pavić donedavno je tvrdio da nije za prodaju rudnika. Na samu pomen “Ljubije” spustio je slušalicu. Razotkrivene ponude ne želi da komentariše ni šef kluba poslanika, pa ni pojedini DNS-ovi ministri. Nedeljko Čubrilović kaže da nije u toku.

atv-rudnik-ljubija-prodaja-3“Nemam informacija nikakvih dodatnih izuzev onih što su komentarisane do sada u javnosti”, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS.

Zbog prodaje akcija “Ljubije” u Prijedoru je prije pola godine proteste predvidio SDS-ov Dušan Berić. U parlamentu smo mu hvatili muštuluk. Kaže da mu se ne sviđa što bi lako moglo da se desi da izraelska kompanija u rudniku preuzme kormilo.

“Nije vična rudarskim poslovima, koja nema kapital da napravi prugu do “Ljubije”, da izgradi separaciju, nema svoju željezaru”, ističe Dušan Berić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

Prodaja 64,9 odsto akcija “Ljubije” jedno je od najkrupnijih pitanja koje bi u narednom periodu trebalo da otvori Vlada Srpske. Nakon razmatranja ponuda ministri će donijeti odluku i proslijediti je u Narodnu skupštinu.

ATV BL

atv-rudnik-ljubija-prodaja-4