impro-mesna-industrijaPrijedorska mesna industrija “Impro” dobila je novog vlasnika, potvrđeno je iz preduzeća “HETA”, zaduženog za prodaju posrnulog giganta.

Novi vlasnik ušao je u posjed prijedorske industrije mesa, ali zbog ugovora o povjerljivosti, njegovo ime i kupoprodajna cijena još se drže u tajnosti. Kako saznajemo, novi vlasnik je iz Cazina i nastaviće mesarsku proizvodnju. Tome se najviše raduju bivši radnici Impra.

Mile Ćirić u “Impru” je bio od 1985. godine. Prošao je ovdje predratni, ratni i period nakon privatizacije, kada su se vlasnici smjenjivali, a imovina Impra smanjivala – sve do njegovog stečaja 2011. godine. Raduje ga što je „Impro“ konačno dobio novog vlasnika, od koga očekuje da iskoristi uslove za preradu mesa.

– “Orion 3” uložio je preko sedam i po miliona maraka, on je ugradio zadnju riječ tehnologije austrijske firme „Dolešal“, za sušenje i fermentaciju trajnih proizvoda. To nažalost danas stoji, i sve će ovo biti uzalud ako ta prerada ne bude ponovo radila, istile Ćirić.

rtrs-impro-italijani“Impro” je privatizovan 2006., a pet godina kasnije, preduzeće “Orion 3” u čijem je bio vlasništvu, proglasilo je stečaj. Tada je ugašeno 75 radnih mjesta. Upravo zato, ovakvim raspletom situacije zadovoljni su i u prijedorskoj gradskoj upravi. Sa novim vlasnikom stižu i nova zapošljavanja – dijelom starih radnika, ali i novog kadra.

Kako nezvanično saznajemo, novi vlasnik se prethodnih dana sastao sa određenim brojem radnika koje je upoznao sa budućim planovima. Neki od bivših radnika Impra već su na svojim starim radnim mjestima.

Ljudi zaduženi za remont kompresora i sistema za hlađenje u Impru, već danima rade i po 10 sati, kako bi se postrojenja što prije osposobila za preradu mesa.

“Prijedorski gigant” zapošljavao je prije rata više od pet stotina radnika. Nakon odlaska u stečaj, tadašnji vlasnik, firma “Orion 3”, povjeriocima je ostala dužna oko šest i po miliona maraka, koji su i danas predmeti sudskog spora bivših radnika i firme.

RTRS