atv-konkursi-prilagodjeni-bogatimaPoslodavci praktično iznuđuju novac od građana, tražeći im ljekarska uvjerenja već u prvom krugu konkursa – tako svoju priču počinje Prijedorčanin, Mladen Žabić.

Za posao u “Autoputevima” se, kaže, prijavio regularno. Dostavio diplomu, kopiju lične karte i biografiju. Pročitao je uredbu Vlade, u kojoj piše da ljekarsko uvjerenje može da dostavi tek ako bude primljen. Napisao je izjavu da će tako i uraditi, jer je, kaže, 50 maraka za uvjerenje nezaposlenom čovjeku previše. Ipak, ubrzo je saznao da njegova prijava nije ni razmatrana.

“Dobijem odbijenicu od strane direktora, koji kaže da moja aplikacija nije kompletna, iz razloga što nisam dostavio svu dokumentaciju, odnosno ljekarsko uvjerenje”, priča Žabić.

U “Autoputevima” kažu da su javna preduzeća slobodna da konkurs kroje po svojoj mjeri. Jasno im je, kažu, da je nezaposlenima uvjerenje bilo trošak, i da nije bilo neophodno da se traži na početku konkursa. Vodili su se iskustvom sa prethodnog, gdje im se, za 24 radna mjesta, prijavilo više od 700 kandidata.

“Zbog toga smo mi kod ovog novog konkursa išli sa nešto oštrijim kriterijumima, i eto, da kažem i nažalost, jedan od tih kriterijuma je bio i uslov da se dostavi ljekarsko uvjerenje da bi na takav način koliko-toliko smanjili broj prijava, odnosno sveli ih na one ozbiljnije prijave”, rekao je direktor preduzeća “Autoputevi RS” Dušan Topić.

Iz Vlade poručuju da Autoputevi ipak imaju pravo da pooštre kriterijume. Njihova uredba je obavezujuća samo za rad u republičkim i organima lokalne samouprave.

“Tada smo jednim zaključkom preporučili javnim preduzećima da prate ovaj trend. Uredba se na njih ne može nažalost odnositi, jer javna preduzeća imaju, pod jedan, svako svoj materijalni zakon, o osnivanju, radu, itd. Zatim, imaju i odredbe Zakona o radu”, rekla je ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić.

Primjer republičkih organa, javna preduzeća, po svoj prilici, baš i ne slijede. Kažu, ako pooštre kriterijume konkursa, sigurniji su da će se na njih prijavljivati samo ozbiljni kandidati.

ATV BL