rzr ljubijaMinistar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić najavio je da će narednih sedmica ponovo biti aktuelizovano pitanje prodaje akcija Rudnika željezne rude /RŽR/ “LJubija”, kada će se vidjeti da li će kompanija “Arselor Mital” biti spremna na saradnju.

Đokić je napomenuo da se Republika Srpska proteklih mjeseci, pa i godina, pažljivo odnosila prema ovom pitanju, odnosno da nije donosila odluke “preko koljena”.

“Uvijek smo imali u vidu i njihove stavove, ali došao je trenutak da stavimo interese Republike Srpske iznad svega”, poručio je Đokić.

rtvpd-rzr ljubija-biomasaOn je dodao da je i neraspodjela dobiti jedan od ozbiljnih razloga zbog kojih Vlada Srpske smatra da treba doći do promjena u organizaciji poslovanja “Arselor Mitala” i zbog čega je odlučeno da proda akcije RŽR.

“Smatramo da će na taj način biti ojačana konkurentnost u radu ove kompanije i da će se određene aktivnosti u `Arselor Mitalu` i `Mitalu` početi mijenjati u odnosu prema njihovoj djelatnosti na prostoru Republike Srpske”, rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On je rekao da bi volio da “Mital” donese odluku o raspodjeli dobiti.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o prodaji svojih akcija u RŽR-u “LJubija”, ali je ta odluka u dva navrata /početkom 2014. i ove godine/ povučena sa dnevnog reda Narodne skupštine Republike Srpske.

Za kupovinu državnog kapitala u RŽR “LJubija” zainteresovani su “Arselor Mital” i “Izraeli investment grup” i oba ponuđača su do 1. jula dostavila Vladi Republike Srpske nove ponude.

SRNA