sabic-zasijao-zir-1I dok u pojedinim gradovima Republike Srpske i BiH pada snijeg, u selu Tisova nadomak Ljubije potpuno druga slika.

Lijepo i sunčano vrijeme izmamilo je mnoge u prirodu, ne u šetnju već u njive i polja na redovne seoske poslove poput branja kukuruza, sjetve ozimih poljoprivrednih kultura kao i svih drugih neophodnih radova za predstojeću zimu.

Zanimljivu radnju pronašli smo na porodičnom imanju Dragomira Šabića, tridesetpetogodišnjeg mještanina Tisove.

Naime, ovaj Prijedorčanin je odlučio, ionako podivljalu prirodu da pripitomi, ni manje ni više nego hrastovim žirom.

sabic-zasijao-zir-2Ovaj vrijedni domaćin se namjerio da na parceli od 20 dunuma zasije 5.000 sjemenki hrastovog žira i tako nisko rastinje breze i graba “obogati” i budućim stablima hrasta koji će, kako Šabić tvrdi, za 30-ak godina biti “spremni” za eksploataciju.

-Ako ja ne doživim, imam svoje potomke, sinove, kojima obezbjeđujem budućnost i na ovakav način – govori Dragomir i ističe da život na selu nikada nije dosadan kao i da se samo radom i trudom može opstati.

Šabić se trenutno bavi poljoprivredom, a ponajviše uzgojem maline.

Skroman seoski život sa vrijednom suprugom i dva sina svaki dan donosi neke bolje nade i vizije za srećniju budućnost koje, kako sam kaže, nema ako nećeš zavrnuti rukave i zemlji kojom hodaš dati hranu da bi ti je ona vratila.

sabic-zasijao-zir-3Primjer toga je i ovaj njegov potez.

Ko poživi pričaće, možda baš mi opet svratimo u domaćinstvo Šabića za 30-ak godina kada će on i njegova dva sina eksploatisati trupce hrasta koji danas imaju samo jednu kliju iz sjemenke.

Živi bili pa vidjeli.

Tekst i foto – Mladen Karan/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

sabic-zasijao-zir-5 sabic-zasijao-zir-4 sabic-zasijao-zir-6 sabic-zasijao-zir-7 sabic-zasijao-zir-8