ilustracija-razvodProšle godine u Prijedoru se razvelo 79 bračnih partnera, a 10 je uspješno pomireno u redovnoj proceduri koju prije razvoda svi moraju proći u Centru za socijalni rad.

Prema procjenama ove ustanove, broj brakorazvodnih parnica u 2016. ostaće na prošlogodišnjem nivou.

Većina Prijedorčana koji odluče da raskinu bračne zavjete ima između 30 i 50 godina, srednjeg su obrazovanja, jedno ili oboje su nezaposleni, sa pretežno dvoje dece školskog uzrasta. Njihov bračni staž nije duži od deset godina. Iz prijedorskog CSR kažu da nezaposlenost supružnika, ali i kreditna prezaduženost partnera, uzrokuju finansijske probleme. Posljedica je pucanje braka.

One koji kraće plove u bračnim vodama ponekad i prva bura lako rastavi. Kao razloge za razvod navode nepripremljenost za brak i nerealna očekivanja od braka.

– Po broju razloga pri vrhu su i zajednički život sa roditeljima bračnog partnera i preveliko uplitanje roditelja u organizaciju i sadržaj života supružnika – kaže sociolog Dragana Savić-Pešević.

blic-razvodi-prijedorDodaje da neprihvatanje kulturnog i vrijednosnog sistema i stila života partnera, kao i karakterne različitosti, bračne partnere vodi pred sud.

– Kao razloge navode i seksualni poremećaj kod jednog ili oba partnera, preljubu, ali i gubitak međusobne ljubavi i tolerancije – tvrdi Savić-Pešević.

Fizičko i psihičko nasilje, svađe i vrijeđanje popratna su pojava bračnih kriza, a podnosioci zahtjeva do sada su bile žene i to nakon dugogodišnjeg fizičkog, psihičkog i emocionalnog zlostavljanja.

Savjetodavni razgovori sa stručnim radnikom traju dva mjeseca. Savić- Pešević kaže da tokom tih razgovora u njenoj kancelariji nerijetko bude galame i svađe.

Međutim, trud se isplati ako supružnici ostanu zajedno. Ako mirenje ne uspije, supružnici dobiju zapsinik sa kojim mogu pred sud. Stručnjaci CSR razgovaraju i sa djecom i daju prijedlog sudu o povjeravanju djece jednom od roditelja, njihovom izdržavanju i kontaktiranju sa roditeljima.

Želje djece o tome sa kojim od roditelja žele da žive, ozbiljnije se razmatraju kod djece iznad deset godina.

Prema odredbama porodičnog zakona, suprug ne može podnijeti zahtev za pokretanje postupka u vrijeme dok je žena trudna i dok dijete nema navršenih godinu dana života.

Raspad vanbračnih zajednica

Broj vanbračnih zajednica koje se raspadaju je u značajnom porastu.

Za devet mjeseci ove godine 60 je podnijelo zahteve za povjeravanje djece, dok je u prethodnim godinama taj broj bio duplo manji.

EuroBlic