atvbl-centar-sunce-prevoz-uceniciDjeca sa smetnjama u razvoju iz Kozarske Dubice nisu danas dovezena na nastavu u Javnu ustanovu “Centar Sunce” u Prijedoru jer dubička opština i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske ne izmiruju obaveze za njihov prevoz, rekla je direktor “Centra sunce” Slađana Radaković.

“Pozivam opštinu Kozarska Dubica i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske da izmire obaveze za prevoz u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti Republike Srpske kako bi djeca mogla da nastave da pohađaju školu”, rekla je Radakovićeva novinarima u Prijedoru.

Prema njenim riječima, riječ je o 13 korisnika među kojima je desetoro djece i troje pratilaca, gdje za sedmoro obavezu ima opština Kozarska Dubica, a za šestoro Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske, a pri čemu je cijena prevoza 120 KM po korisniku mjesečno.

“I prethodnom prevozniku djece iz Kozarske Dubice nadležni duguju za prevoz, a u međuvremenu je izabran novi prevoznik koji je počeo da radi od ove školske godine. S obzirom da mu nisu izmirene obaveze za septembar i oktobar, odlučio se da zbog toga od danas ne vozi djecu”, navela je Radakovićeva.

Ona je naglasila da je školovanje djece sa smetnjama u razvoju zakonska obaveza i da je zato njena dužnost da obavijesti i javnost i nadležne institucije o ovom problemu koji traje godinama, a koji je danas kulminirao.

ATV BL-SRNA