ilustracija-pravdaDo kraja godine u Prijedoru bi trebali biti osnovani novi okružni sud i tužilaštvo, što žrtvama budi nadu da će se ubrzati procesuiranje ratnih zločina na ovom području.

U Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) su rekli da su pripreme za osnivanje Okružnog suda i tužilaštva u Prijedoru u toku, te da će na jednoj od narednih sjednica biti donesena odluka o broju potrebnih sudija i tužilaca.

Nakon imenovanja osoblja, kako su kazali u VSTV-u BiH, a prema odredbama Zakona o sudovima Republike Srpske (RS), Okružni sud će početi s radom kada se ispune materijalne i druge pretpostavke, što će naložiti entitetska Vlada na prijedlog ministra pravde.

Iz Ministarstva pravde RS-a nisu odgovorili kada se može očekivati početak rada ovog suda, ali zakon nalaže da to bude do kraja godine.

Osnivanjem suda u Prijedoru biće smanjen obim rada Okružnog suda u Banjoj Luci.

“Što se tiče preopterećenosti, ona postoji, naročito u okviru referata na građanskom i upravnom odjeljenju”, naveli su iz Okružnog suda u Banjoj Luci.

Advokat iz Prijedora Siniša Dakić također smatra da je potrebno osnivanje okružnog suda u ovom gradu, koji bi rasteretio rad Okružnog suda u Banjoj Luci.

“Radim u Okružnom sudu u Banjoj Luci i mislim da je taj sud trenutno prenatrpan”, izjavio je Dakić.

Predstavnici udruženja žrtava rata iz Prijedora izrazili su nadu da će osnivanje novog suda i tužilaštva u ovom gradu ubrzati procesuiranje ratnih zločina.

Aktivista Sudbin Musić se nada da će biti ubrzani predmeti koji se vezuju za masovnu grobnicu Tomašica, u kojoj je pronađeno preko 600 tijela Bošnjaka s područja Prijedora. Ipak, Musić je kazao da nije preveliki optimista jer je prošao veliki broj godina, te su mnogi svjedoci umrli ili otišli iz Prijedora.

“U svakom slučaju, bit će to svakako određena doza sigurnosti nama koji živimo ovdje, koji se bavimo ljudskim pravima, ali i običnim građanima Prijedora. Mislim da će to biti poruka nekoj sigurnosti”, rekao je Musić.

Edin Ramulić iz Udruženja “Izvor” iz Prijedora istakao je da je pozitivno što se osnivanjem Okružnog suda povećavaju kapaciteti pravosuđa za rad na predmetima ratnih zločina, ali je dodao da je rad na takvim slučajevima u manjim sredinama jako težak.

Prema Ramuliću, u manjim sredinama tužiocima je teže raditi zbog pritisaka lokalnih vlasti, gdje se moraju dići optužnice protiv osoba koje borave, žive i rade u istom malom gradu.

“Mislim da je Prijedor možda premala sredina za takav nivo pravosuđa. A kada su u pitanju ratni zločini, ipak je bolje da to bude malo izdvojeno, da to ne bude u Prijedoru zbog tih pritisaka. A s druge strane, pozitivno je jer će to pojeftiniti, olakšati, vjerovatno će biti više procesa, a i sam Prijedor bi se na neki način bolje suočio s tim. Lokalni mediji možda ne bi ignorisali i izbjegavali da prate takvu vrstu suđenja”, zaključio je Ramulić.

Novi sud u Prijedoru bit će šesti po redu među okružnim sudovima u Republici Srpskoj, na kojima se procesuiraju predmeti ratnih zločina u prvostepenom postupku.

BIRN