rtrs-dan-bijelog-stapa-sladjana-miljevic-1Širom svijeta danas se obilježava 15. oktobar, Međunarodni dan bijelog štapa. Cilj je skrenuti pažnju na probleme slijepih i slabovidih lica, koji se suočavaju sa brojnim preprekama.

Iako je od rođenja slabovida, Prijedorčanka Slađana Miljević, svakodnevno, hrabro prevazilazi sve prepreke. Svoje nedostatke nadoknadila je prednostima. Ističe, kvalitet života poboljšan joj je od kada se zaposlila, a posao je, kako kaže, najveći problem osoba sa oštećenjem vida.

Od rođenja, na desno oko ne vidi ništa, a na lijevo – svega deset odsto. Međutim, Slađana kroz život, korača hrabro, dajući svoj maksimum u svemu. Posao u italijanskom udruženju „Program Prijedor“, otvorio joj je prozor u svijet. Poslodavac joj je prilagodio opremu, a ona dobila šansu da bude korisna u zajednici.

“Moj posao je da vršim prepiske, korespodencije, mejlove, prevode. Radim na računaru gdje je rezolucija smanjena, što znači da je sve što gledam uvećano”, kaže Slađana.

rtrs-dan-bijelog-stapa-sladjana-miljevic-2Iako je bilo neprijatnih situacija, svuda ide pješice. Na poznatom terenu kretanje je uvježbala, ali u drugom gradu, mora da ima pratnju.

I pored hendikepa, Slađana ne skida osmijeh s lica. Kaže, u onom što može, daje sve od sebe. Kada se nađe ispred murala na trgu u centru Prijedora, mora potpuno da mu priđe da bi vidjela šta je naslikano.

“Meni je sada sve šareno. Ne znam ni šta je, ni koje su boje tamo”, kaže Slađana.

Posao je najvažniji „vjetar u leđa“ osobama s invaliditetom. Iako se 80 odsto informacija dobija čulom vida, Slađana je odlučila da njen mrak, ne bude i kraj puta.

RTRS