dan-bez-automobila-2016-1Evropska kampanja “Dan bez automobila” obilježena je i u Prijedoru, tako što su najmlađi sugrađani biciklima ili pješice prošli ulicama grada koje su privremeno bile zatvorene za motorna vozila.

Osnovna ideja obilježavanja ovog dana jeste promovisanje alternativnih vidova saobraćaja, te ukazivanje na probleme koje automobili nose sa sobom, poput saobraćajnih nesreća, zagađenja vazduha ili buke.

– Ostavljanjem automobila kod kuće i kretanjem biciklom, pješke ili javnim prevozom, život u gradovima se može učiniti zdravijim, kvalitetnijim i ugodnijim. Ovom akcijom potičemo naše sugrađane da razmišljaju na taj način – rekao je Aleksanadar Jeftić, šef Odsjeka za saobraćaj i parkinge grada Prijedora.

U obilježavanju Dana bez automobila učestvovali su prijedorski osnovci i članovi sportskih klubova, a pridružila su im se i djeca iz vrtića “Radost” koja su kredom oslikavala ulice Prijedora.

U okviru ove kampanje, vršeno je mjerenje kvalitete vazduha i nivoa buke u gradu.

Tekst – RTV Prijedor
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

dan-bez-automobila-2016-2 dan-bez-automobila-2016-3 dan-bez-automobila-2016-4 dan-bez-automobila-2016-5 dan-bez-automobila-2016-6