rudar prijedor-borac samac-izvjestaj (2)Početnih pet kola u Prvoj ligi Republike Srpske pokazali su da će prvenstvo ove sezone biti dosta izjednačeno, a za sada su se obistinile izjave stručnjaka da će ovo biti vjerovatno najjače prvenstvo od kada je uvedeno zajedničko takmičenje, odnosno Premijer liga.

Iako su iz Premijer lige prošle sezone ispala četiri kluba, nijedna ekipa na početku nije uspjela da se odvoji, ali niko za sada i ne zaostaje. Rano je za dublju analizu, ali podatak da je svih 12 timova smješteno u šest bodova govori o neizvjesnosti i činjenici da svako svakog može pobijediti. Sistem takmičenja je takav da će prvo biti odigrana 22 kola, pa će se prvenstvo dijeliti na Ligu za prvaka i Ligu za opstanak. Do kraja godine biće odigrano još 11 kola koji će umnogome odlučiti ko će u borbu za titulu i Premijer ligu, a ko će strepiti za opstanak. Do tog 16. kola (19. i 20. novembar) sa najbolje pozicije kreće Rudar-Prijedor, koji trenutno drži vrh tabele i koji je pokazao najviše. Sigurno će se boriti za najviši plasman iako to u klubu nisu najavljivali uoči početka sezone.

– Ni sami se nismo nadali ovom rezultatu. Najbitnije je da mlada ekipa daje sebe na terenu, da ima discipline i odgovornosti. Ovaj rezultat je nagrada za to, a sada je najbitnije da nastavimo kontinuitet u ovoj teškoj ligi gdje se teško dolazi do bodova. Skraćenjem lige i ispadanjem velikih broja timova iz Premijer lige Prva liga je dobila na kvalitetu i smatram da je najjača od osnivanja. Biće dosta interesantnih utakmica u nastavku i svako svakoga može da pobijedi – kazao je trener “rudara” Zlatko Jelisavac.

Da se kvalitet takmičenja povećao saglasan je i strateg Slobode iz Mrkonjić Grada Dragan Vukša, čija je ekipa takođe odlično odigrala start prvenstva, posebno na domaćem terenu gdje su padali Borac i Slavija.

– Iako su svi timovi u šest bodova, postoji razlika u kvalitetu, ali činjenica je da morate biti 100 odsto angažovani da biste nekoga pobijedili, nije dozvoljeno bilo kakvo opuštanje. To se pokazalo, ne samo sa stanovišta Sloboda, već kompletne lige. Kvalitet takmičenja se sigurano povećao, a po meni, Premijer liga bi trebalo da ima osam ekipa, a onda bi Prva liga RS i FBiH bile daleko jače i zanimljivije. Stvarno mislim da je kvalitet porastao, ali lično mi se ne sviđa ovaj sistem sa podjelom lige. To nije za ovaj rang takmičenja, to je za neke zemlje gdje više ekipa ima izlaz u Evropu. Kod nas u Ligi za prvaka samo prvo mjesto daje nešto – istakao je Vukša.

Čini se da je Fudbalski savez RS napravio dobar potez kada je prije dvije sezone smanjio broj timova u najjačem rangu takmičenja. Dobio se veći kvalitet i mečevi su zanimljiviji, ali o podjeli prvenstva se još može raspravljati. Činjenica je da je Liga za prvaka prošle sezone bila potpuno nezanimljiva pošto je Krupa rano obezbijedila prvo mjesto, pa je većina mečeva bila rezultatski nebitna.

Prva liga RS
1. Rudar-Prijedor 5 3 1 1 10:6 10
2. Tekstilac Kort 5 3 1 1 5:2 10
3. Borac (BL) 5 2 2 1 5:2 8
4. Drina (Z) 5 2 2 1 4:3 8
5. Kozara 5 2 1 2 6:5 7
6. Podrinje 5 2 1 2 4:3 7
7. Sloboda (MG) 5 2 1 2 3:7 7
8. Sloga (D) 5 2 0 3 6:6 6
9. Zvijezda 09 5 2 0 3 8:9 6
10. Sutjeska 5 2 0 3 3:7 6
11. Slavija 5 1 2 2 10:7 5
12. Borac (Š) 5 1 1 3 4:11 4

Glas Srpske