rtrs-nevenPrijedorsko Udruženje roditelja djece i odraslih sa posebnim potrebama „Neven“, godinama organizuje dnevni boravak za svoje korisnike.

Najviše je punoljetnih lica sa smetnjama u razvoju, od kojih mnogi nemaju staratelja.

Iz Udruženja „Neven“ apeluju na sve ljude dobre volje, kao i privrednike da doniraju hranu i higijenska sredstva za dnevni boravak lica ometenih u razvoju. Ovog septembra, broj korisnika znatno je veći, a u udruženju nemaju dovoljno sredstava za svakodnevno pripremanje jednog kuvanog obroka, koji je mnogim korisnicima, najčešće i jedini.

U dnevni boravak prijedorskog Udruženja „Neven“ svakodnevno dolazi 30 korisnika, ometenih u razvoju. Riječ je o punoljetnim licima, koji su nakon završeta školovanja u specijalnim obrazovnim ustanovama, na brigu najčešće prepušteni sami sebi i svojim porodicama. Ovog septembra, u boravak je stiglo petoro novih korisnika.

Dnevni boravak znači i korisnicima i njihovim porodicama. Lica ometena u razvoju, koja dolaze iz svih krajeva regije, ovdje se socijalizuju, ali i uče određenim vještinama.

Međutim, u Udruženju „Neven“, kažu da nemaju dovoljno sredstva za boravak korisnika. Apeluju na ljude dobre volje, kao i privrednike da doniraju hranu i higijenska sredstva za dnevni boravak lica ometenih u razvoju.

U radu dnevnog boravka angažovani su radni terapeut, brojni volonteri, ali prije svega roditelji korisnika. Prodajom vlastitih ručnih radova, korisnici su prikupili novac za krečenje i obnovu dnevnog boravka.

RTRS