PrisojnikPlaninarsko društvo „Klekovača“ Prijedor u okviru planiranih aktivnosti organizuje uspon na Julijske Alpe (Slovenija) 10-11. septembra 2016. godine.

PROGRAM AKCIJE:

I dan (subota)
1. polazak ispred sportske dvorane „Mladost“ u 6 h prema graničnom prelazu Donja Gradina – Jasenovac;
2. dolazak u Ljubljanu oko 11:30 u tržni centar „BTC“ gdje postoji mogućnost kupovine planinarske opreme;
3. 14 h – poalazak iz tržnog centra “BTC”;
4. 15 h – dolazak u Bled i obilazak Bledskog jezera;
5. 18 h – dolazak u Erjavčevu koču (1525m) na Vršiču, smještanje u grupne spavaonice, odmor, slobodne aktivnosti, planinarska zabava, noćenje. U blizini doma moguće je obići:
a) Ruska kapelica – 1 h;
b) Ajdovska deklica (djevojka) – 30 min (do vidikovca);
c) Groblje ruskih vojnika – 5 min.

II dan (nedjelja)
I grupa
1. 6 h – ustajanje, doručak, formiranje dvije grupe planinara;
2. 8 h – poalzak prema Slemenovu špicu i II grupe prema Prisojniku;
3. 9:30 – izlazak na Slemenovu špicu (1911 m);
4. 10:30 – polazak sa vrha;
5. 11:30 – dolazak na Vršič, odmor, slobodne aktivnosti do dolaska II grupe;

II grupa
1. 6 h – ustajanje, doručak;
2. 7 h – polazak prema Prisojniku – visinka razlika na usponu 936 m;
3. 11 h – izlazak na Prisojnik (2547 m);
4. 11:30 – polazak sa vrha prema Vršiču “Slovenskom stazom”;
5. 14:30 – dolazak na Vršič, ručak, odmor;
6. 16 h – polazak autobusom prema Prijedoru;
7. dolazak u Prijedor oko 22:30.

Opšti uslovi za učešće na akciji: dobro fizičko zdravlje i psihička stabilnost, kvalitetne planinarske čizme (patike ne dolaze u obzir!), hlače, ranac 40-60 l, jakna, rezervna presvlaka, kapa i naočale za zaštitu od sunca, štapovi za hodanje, hrana, voda, čeona lampa, važeći biometrijski pasoš, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, komplet prve pomoći.

Posebni uslovi (za II grupu): poznavanje penjanja u alpskim uslovima, šljem, pojas, dva prusika sa dva karabinera za one koji će ići na težu stazu.

Postoje dva izbora staza kojima ćemo se kretati i shodno tome će se formirati dvije grupe. Koju stazu ćete izabrati zavisi od Vaše pripremljenosti i opreme koju koristite. Na lakšoj stazi („via normale“) koja vodi prema Slemenovu špicu nije Vam potrebna kaciga niti pojas. Za stazu (“via ferrata”) koja vodi prema Prisojniku OBAVEZNO je da svaki učesnik, pored standardne opreme, nosi i šljem, pojas sa dva prusika i dva karabinera (ferata set) kao dodatnu opremu (moguće je i od prusika napraviti pojas).

Staze kojima ćemo se kretati su dobro označene i uređene. Teren je stjenovit sa velikim usponima i dosta sipara. Uspon na Prisojnik iziskuje dobru kondiciju i pažnju.

Cijena prevoza iznosi 50KM + 10€ za spavanje u planinarskom domu.

Prijave i uplate za članove PD „Klekovača” koji su izmirili članarinu za tekuću godinu traju do 3.9.2016. godine po sistemu ko prvi izvrši prijavu i uplatu učestvuje u akciji.

Za članove ostalih društava, ukoliko bude slobodnih mjesta, prijave traju od 4-8.9.2016. godine.

Prijave za učešće na akciji izvršiti na tel.: 065/611-052 (Duško Vujičić). Uplate možete izvršiti u kancelariji Društva u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 (II sprat) četvrtkom u periodu od 19-20h. Samo oni koji izvrše uplatu obezbjeđuju mjesto u autobusu.

Svi učesnici uspona su obavezni da poštuju upute vodiča i da poštuju kućni red u planinarskom domu. Svi prijavljeni planinari učestvuju na usponu na sopstvenu odgovornost!

Vodiči na usponu će biti Duško Vujičić (I grupa) i Draško Zgodić (II grupa).

Pridružite nam se!

PD Klekovača Prijedor